Вече няма заплати по 50 000 лева в Българска банка за развитие


Вече няма заплати по 50 000 лева в Българска банка за развитие
Снимка: ББР

12364

Българската банка за развитие се управлява с възможно най-висока степен на прозрачност за банкова институция, заявяват от банката в съобщение до медиите и представят състоянието й. ББР продава на търг служебното BMW на Мавродиев

От встъпването си в длъжност през месец юли възнагражденията на новото ръководство на ББР са намалени с приблизително 50% спрямо заплатите при предходното управление. Средното възнаграждение на новите членове на УС на банката е 16 625 лв. месечно, спрямо получени 47 086 лв. месечно на човек за август 2020 г. и 25 591 лв. месечно за септември 2020 г. Заплащането за дейността на новото ръководство в дъщерните дружества на банката също е редуцирано от 6 000 на 2 000 лева, предаде БГНЕС. Кирил Петков слага край на заплатите по 60 000 лв. в ББР

ББР е много добре капитализирана, като е българската банка с най-високо ниво на адекватност на базовия собствен капитал от първи ред и не е поставена пред риск за стабилността или ликвидността си. Оперативно банката е на печалба, като са предприети мерки за ограничаване на разходите, както и за намаляване на цената на привлечения ресурс.

Ръководството на ББР направи детайлен анализ на формираните унаследени експозиции, като през 2020 и първите 10 месеца на 2021 г. по тях бяха заделени провизии за очаквани кредитни загуби от сделки, сключени в миналото, в размер от над 180 млн. лв. На този етап първата, най-голяма част от финансовата тежест, е поета.

Спадът в капитала на банката е резултат от тази преоценка, както и от начислените провизии по гаранционни програми за фирми и граждани, засегнати от COVID-19, в размер на 175 млн. лв.

Данните показват, че ликвидността на ББР към 31.10.2021 (LCR) е 635%. За сравнение, средната стойност за банковата система е 282.8%, т.е. ББР е със значително по-висока от средната ликвидност.

Кредитните загуби са резултат от решенията, взимани от директорите и Надзорния съвет на банката, назначени при предишното управление, при които са отпуснати кредити в особено големи размери към фирми. Последици от тези сключени сделки ще има и през следващите години, като е вероятно те да продължат да тежат на резултатите на банката, тъй като по някои от големите кредити към момента все още текат мерки за намаление на дължимите текущи плащания по мораториума, свързан с пандемията. Пет от осемте големи длъжници на ББР нямат ангажимент да плащат по кредитите си към момента, тъй като ползват гратисни периоди или са се възползвали от възможността за отсрочване на задълженията поради пандемията. Три дружества редовно обслужват заемите си. ББР е стабилна и може да поеме последиците от тези рискове.

Банката отчита нараснал интерес към своите програми и продукти. Припомняме, че след промените в Устава на ББР през юни, който поставя таван на отпуснатите заеми от 5 млн. лв., банковата група потвърди 77 сделки за директно финансиране на стойност 32,7 млн. лева.

Индиректно, през търговските банки в страната, ББР от май до септември е гарантирала 595 кредита на български компании с общ размер 110 760 333 лева.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички