Великобритания обмисля дигитален паунд


Великобритания обмисля дигитален паунд
Снимка: iStock

4278

Великобритания е поредната голяма икономика, която се присъединява към глобалната надпревара за създаване на национална дигитална валута.

"Създаваме нова работна група между финансовото министерство и Английската централна банка за координация на работата по проучване на евентуална дигитална валута, издавана от централната банка", каза британският финансов министър Риши Сунак по време на финтех конференция, предава CNBC.

В отделно изявление централната банка посочва, че подобна валута може да бъде "нова форма на дигитални пари издавани от Английската централна банка в полза на домакинствата и бизнеса", която да съществува редом с парите в брой и банковите депозити, вместо да ги заменя.

Британското правителство все още не е решило дали да създаде дигитална версия на паунда, но заявява, че ще проучи "целите, случаите за употреба, възможностите и рисковете" вървящи, заедно с едно подобно начинание. Английската централна банка ще създаде отдел за целите на проучването, което ще реши дали да се издава дигитална валута.

Редица централни банки по света обмислят собствени стратегии за издаването на банкова дигитална валута (наричана още CBDC).

Завръщане към дигиталните валути

Възходът на bitcoin и другите криптовалути накара банковите регулатори по света отново да се върнат към дигиталните си намерения. За това спомага и спадът в употребата на пари в брой по света.

Bitcoin поскъпна до рекордните 64 829 долара през миналата седмица, за което повлия и публичният дебют на борсата за криптовалути Coinbase. Най-популярната виртуална валута поевтиня рязко през почивните дни поради страхове за нова регулация на сектора.

Скокът в цената на dogecoin, виртуална валута създадена на шега, породи опасения за потенциален балон на пазара на криптовалути. Към момента на подготвяне на материала, bitcoin се търгува на цена от 56 809 долара, сочи справка в CoinMarketCap.

Друг фактор, който кара централните банки да погледнат по-сериозно на работата по собствени CBDC, са частните stablecoin проекти като подкрепената от Facebook Diem Association и спорния токен познат като tether.

Подобни валути обвързват пазарната си стойност с цената на различни активи или валути, като щатския долар, за да избегнат волатилност в цената. Криптовалутите като цяло са пословични с волатилността си или казано с други думи – резките промени в цената.

Засега Китай изглежда, че изпреварва останалите държави в битката за национално CBDC. Китайската народна банка проведе редица тестове с дигитална валута в някои от големите си градове. През почивните дни, китайските власти коментираха, че дигиталният юан може да бъде тестван с чуждестранни посетители в рамките на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички