За какви уловки да следим при теглене на кредит?


За какви уловки да следим при теглене на кредит?
Снимка: iStock/Guliver

3565

Начисляване на такси и комисионни, свързани с усвояване и управление на заемите са най-често срещаните неравноправни клаузи в договорите и общите условия за предоставяне на кредити на физически лица, съобщават от Комисията за защита на потребителите.

Сред другите неравноправни клаузи изпъкват критерии за обявяване на предсрочно погасяване, както и начисляване на такси и комисиони за същите извън законоустановените, както и кратките срокове и невъзможни условия за осигуряване на поръчител. 43 000 души са получили безлихвени заеми в пандемията

От 2016 г. до сега са анализирани общите условия на 57 небанкови финансови институции и е установено наличието на неравноправни клаузи. След направените препоръки от КЗП за отстраняването им 45 от дружествата са се съобразили с тях. През последната година към 3 дружества от сектора са изпратени препоръки за отстраняване на неравноправните клаузи и се очаква тяхното становище. За други 9 дружества КЗП е инициирала завеждане на колективни искове за прогласяване нищожността на неравноправните клаузи от компетентния съд.

През 2020 г. по Закона за потребителския кредит са извършени 292 инспекции, отчитат от комисията. Издадени са 29 наказателни постановления за санкции. Комисията периодично анализира клаузите в потребителските договори и общите условия на всички икономически оператори - финансови (банкови и небанкови) институции, туроператори, застрахователи, пощенски оператори, телекомуникационни компании и др.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички