Заеми до 2 млн. лв. за фирми, пострадали от коронакризата


Заеми до 2 млн. лв. за фирми, пострадали от коронакризата

3580

Достъп до по-големи кредити при облекчени условия ще има българският бизнес, който е пострадал от мерките срещу разпространението на COVID-19. Освен това достъп до заеми, гарантирани от Българската банка за развитие (ББР), ще имат повече компании.

Европейската комисия одобри промените в гаранционната програма на ББР в подкрепа на бизнеса, пострадал от мерките срещу COVID-19. Промените бяха приети от Министерски съвет на 28 октомври 2020 г. и с тях се разширява обхватът на правителствената мярка за подкрепа на бизнеса. Промените ще влязат в сила след подписване на допълнителни споразумения с всяка от търговските банки-партньори по програмата.

С одобрените промени се дава възможност на по-голям брой компании от най-засегнатите от пандемията сектори да се възползват от програмата. Увеличава се размерът на гарантираните от ББР заеми, който вече ще може да достига до 1 млн. лв. за малки и средни предприятия (МСП). По програмата ще може да кандидатстват и големи компании, като заемите за тях ще бъдат в размер до 2 млн. лв. Става въпрос за фирми с персонал над 250 души, както и с годишен оборот над 97,5 млн. лв. или със стойност на активите над 84 млн. лв.

Достъп до гарантираните заеми от ББР ще имат само търговски дружества по смисъла на Търговския закон. По този начин ще се даде достъп до ликвиден ресурс и за по-големи предприятия, включително в сферата на туризма и транспорта, които до този момент не можеха да се възползват от правителствената мярка. Чрез нея ще бъдат подкрепени и по-големите местни производители, чийто бизнес осигурява заетост за цели региони в страната.

По антикризисната програма в подкрепа на бизнеса ББР гарантира 80% от размера на кредитите, отпускани от търговските банки, като процентът се запазва и след одобрените промени. За да повишат склонността си да кредитират обаче, както и за да могат да намалят размера на лихвите по заемите, банките-партньори имат право да изискват от фирмите вещни обезпечения в размер до 50% от стойността на кредитите, които договарят. Същевременно банките имат право да предоставят и необезпечено финансиране. ББР ще помогне с 500 млн. лв. на затруднени фирми

Сред съществените подобрения в механизма е възможността за отпускане на финансов ресурс за инвестиции, а не само за оборотен капитал. Приоритет в програмата остава финансирането на МСП, като минималната квота за тях ще бъде поне 60% от формираните портфейли от кредити.

С 6 месеца ще бъде удължен крайният срок за кандидатстване за финансиране – фирмите могат да подават искания пред търговските банки до 20 юни 2021 г. С още една година ще бъде удължен и срокът на предоставената от ББР гаранция по портфейлите от кредити. Това ще позволи допълнително подобряване на схемите за плащанията по заемите – от 5 на 6 години.

ББР предвижда и облекчаване на процеса за установяването на затруднено положение на фирмите по време на коронакризата, намаляване на изискванията за усвояване на средства по оборотните кредити, както и опростяване на процедурата за предявяване на плащания по предоставената от ББР гаранция.

Съществуващите заеми, които ще се включват в гарантирания от ББР портфейл, вече ще са с по-дълъг гратисен период – до 30 юни 2021 г.

До момента от програмата за портфейлни гаранции са се възползвали 940 компании, за които ББР е потвърдила гаранции за финансиране в размер над 129 млн. лв. Предприятията са в едни от най-тежко пострадалите от пандемията сектори: търговия, туризъм, производство и транспорт.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.78827
 • GBP
  1
  2.19141
 • JPY
  100
  1.39255
виж всички

Крипто валути


 • Bitcoin Cash
  1
  194.25
  187.42
 • Litecoin
  1
  121.10
  116.92
 • Ethereum
  1
  2235.90
  2158.81
 • Bitcoin
  1
  31708.65
  30614.95
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички