България е първа по енергийна бедност в Европейския съюз


България е първа по енергийна бедност в Европейския съюз
Снимка: iStock

5314

Европа я очаква тежка зима. Без руски природен газ Европейският съюз неизбежно ще изпита недостиг на енергия. Разходите на домакинствата за отопление се увеличиха драстично, а се очаква да скочат още в най-студените месеци. Само във Великобритания се очаква всяко трето домакинство да изпадне в енергийна бедност тази зима.

Но дори и преди енергийната криза не всеки в Европа е разполагал с достатъчно отоплен дом. Близо 7% от хората в Европейския съюз не са били в състояние да отопляват достатъчно добре дома си през 2021 г. 3 милиона жители на ЕС нямат пари да отопляват жилищата си

Ситуацията е най-тежка в България, където почти всеки четвърти човек (23,7%) е живял в енергийната бедност през миналата година. Подобна е ситуацията в Литва (22,5%), Кипър (19,4 на сто) и Гърция (17,5%), показва проучване на германската компания Statista. Енергийно бедните у нас: Колко тежка ще е предстоящата зима за тях?

В северната ни съседка Румъния делът на енергийно бедните е над 2 пъти по-малък от този у нас - 10,1%. Подобна е цифрата и в друга съседна държава Сърбия - 9,5 на сто.

Единствените места, където ситуацията е по-лоша от тази у нас, са някои от страните от Западните Балкани. Делът на енергийно бедните в Северна Македония е подобен на този у нас - 23,8%. Положението е най-драматично в Албания, където 35,8% от хората не могат да отопляват достатъчно добре домовете си, по данни на Евростат.

Присъствието на България в тази компания е крайно незавидно. И двете държави са считани за много по-бедни от страната ни, доходите в тях са по-ниски, а са и много по-малки като население (в двете живеят общо под 5 млн. души).

Коренно различна е ситуацията в Швейцария и Норвегия, където нищожните 0,2% и 0,8% от хората са изпитвали проблеми с отоплението.

Страните от Южна Европа като цяло имат по-лоши нива енергийна бедност от тези от Северна Европа, което показва разликата в богатството между двата европейски региона. Интересно е да се отбележи, че енергийно бедните в Португалия (16,4%) и Испания (14,2 на сто) са повече от тези в Румъния и Сърбия.

Въпреки че средната европейска стойност на енергийна бедност е около 6,9%, се очаква тези данни да достигнат много по-високи нива през 2022 г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Дават 400 лева еднократна помощ за отопление на бедните

Гърците изнемогват, дължат огромни суми за ток

Помощите за отопление се вдигат със 100 лева, получават ги над 300 000 души

Държавата се чуди как да помогне на енергийно бедните

Помощите за отопление се вдигат със 100 лева, вземат ги над 300 000 души

Хърватия дава енергийна помощ на 700 000 бедни пенсионери

Словения дава 150 евро енергийна помощ на пенсионери и социално слаби

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички