Енергийна бедност в ЕС във време на енергийна криза - какво трябва да знаете


Енергийна бедност в ЕС във време на енергийна криза - какво трябва да знаете
Снимка: iStock

5076

На прага на зимата и на сериозна енергийна криза – държавата е на път да определи формула, по която да се изчисли колко са енергийно бедните у нас. Служебното правителство пари за заетостта на 11 500 безработни, както и допълнителните помощи за отопление

Засега за енергийно бедни ще се считат домакинствата с доход под линията на бедност, след като платят сметките си за отопление. Линията на бедност се определя всяка година, като за 2023 г. е заложено тя да е 504 лв. Ако домакинството е от един човек на минимална заплата от 710 лв. и плаща за отопление над 206 лв., то той се приема за енергийно беден. Праг на бедност от 504 лв. през 2023 г. вдига доходите на 770 000 души

Освен това ще се има предвид и видът на жилището и осреднените показатели за енергийната му ефективност, както и броят на членовете в домакинството, тяхната възраст и здраве. Според новата формула изчисленията ще се правят на база на температура от 20 °C, а за семействата с деца те трябва да са повече.

По данни на Евростат 1/3 от българските домакинства не са могли да си позволят адекватно отопление много преди енергийната криза в Европа. Държавата се чуди как да помогне на енергийно бедните

Повече за енергийната бедност

Енергийната бедност възниква, когато сметките за енергия са висок процент от доходите на потребителите или когато те са принудени да ограничат потреблението на енергия в домакинството си до степен, оказваща негативно въздействие върху здравето и благосъстоянието им, гласи официалното обяснение на ЕК.

Според данните на Евростат близо 35 млн. граждани на ЕС (или 8% от населението на ЕС) не са могли да поддържат домовете си достатъчно топли през 2020 г. Скокът в цените на енергията, който започна през 2021 г. и се влоши с началото на войната в Украйна, плюс въздействието на COVID кризата, ще влошат и без това трудната ситуация за много граждани на ЕС. 3 милиона жители на ЕС нямат пари да отопляват жилищата си

Енергийната бедност причинява тежки последици за здравето на хората – физически и психически заболявания, обострени от студ и стрес. Енергийната бедност засяга много области на политиката, като здравеопазване и нива на заетост. Справянето с енергийната бедност ще повиши благосъстоянието и физическото здраве, ще спести пари на правителствата за здравеопазване, ще намали замърсяването на въздуха, ще подобри бюджетите на домакинствата и ще повиши икономическата активност.

Как процедира ЕС?

Страните в ЕС се стремят да помогнат на уязвимите потребители. Тъй като стандартът за живот в различните държави е различен и всяка страна има особености, съответно няма единна формула, която да определя енергийната бедност. Затова някои държави разработват свои дефиниции, методи за измерване и мониторинг и решения за справяне с нея.

И все пак основните неща, които определят енергийната бедност, са цените на енергията, доходите на домакинството и наличието на енергийно ефективни сгради и уреди.

Някои притеснителни факти

През 2019 г. 15% от европейците са живели в домове с течащ покрив, влажни стени, подове или основи. Това представлява над 50 млн. души. До 100 000 европейци умират всяка година в резултат на студен дом.

Близо 80 млн. души в ЕС са закъснели или не са успели да платят сметките си за комунални услуги през 2019 г. и това се е влошило по време на пандемията.

1 от всеки 10 европейци не може да затопли добре дома си през зимата. А 1 от 5 не може да го охлади през лятото.

От 2000 г. делът от доходите, които семействата с ниски доходи отделят за енергия, се е удвоил.

В Гърция 1/3 от населението е закъсняло с плащания през 2018 г. Гърците изнемогват, дължат огромни суми за ток

В Испания повече хора умират преждевременно заради енергийна бедност, отколкото от автомобилни катастрофи.

Според доклад за енергийната бедност в различните страни, 30% от всички французи споделят, че имат ограничено отопление у дома, за да няма много високи сметки, а 15% от тях казват, че студуват през зимата.

В Хърватия всички потребители на социални помощи се квалифицират се като енергийно бедни. Броят им обаче вероятно е доста по-голям. Хърватия дава енергийна помощ на 700 000 бедни пенсионери

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Изплащат помощи заради скъпото парно на 300 000 души следващата зима

Решение в енергийна криза: ЕС финансира поставянето на соларни панели на жилището ни

Дават 400 лева еднократна помощ за отопление на бедните

Помощите за отопление се вдигат със 100 лева, получават ги над 300 000 души

Словения дава 150 евро енергийна помощ на пенсионери и социално слаби

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички