Решение в енергийна криза: ЕС финансира поставянето на соларни панели на жилището ни


Решение в енергийна криза: ЕС финансира поставянето на соларни панели на жилището ни
Снимка: iStock

25342

До средата на ноември министерството на енергетиката предстои да обяви програма за финансиране на поставянето на собствени слънчеви панели от домакинствата. Това предвижда Планът за възстановяване и развитие. Отделената сума е 240 млн. лева. По данни на Българската фотоволтаична асоциация вече има голям интерес. Освен това интерес има и към финансирането на фотоволтаици за малките фирми – мярка, която ще бъде движена от Министерството на иновациите и растежа.

Енергийно бедните домакинства могат да получат пълно финансиране на проекти за изграждане на фотоволтаици в еднофамилни къщи, но до 15 000 лв. и ще има изискване за класа на енергийна ефективност на оборудването.

"Всъщност вече високата цена на електроенергията осмисля много буквално изграждането на фотоволтаична централа за собствено потребление, защото когато се направи изчислението с цените на електроенергията и инвестицията, тя реално за около 2-3 години се възстановява", обясни Меглена Русенова, председател на Българската фотоволтаична асоциация в ефира на БНТ. Масово поставяне на слънчеви панели по покривите предлага Сандов

Цената на подобна централа е около 10 000 лв. А за да бъде още по-ефективна тази мощност, трябва да бъде разрешено на домакинствата да продават ток и на доставчиците на електроенергия. Това може да стане със законодателна поправка. "Всяко едно домакинство, изградило фотоволтаична централа за собствено потребление, трябва да може да бъде и производител и да продава тази енергия, която не консумира в собственото си домакинство", обясни Русенова.

Програмата за изграждане на слънчеви системи ще бъде открита до края на 2022 г. в Министерството на иновациите и растежа и е в размер на 200 млн. лв.

"На практика за тази процедура са допустими всички малки и средни предприятия от всички сектори, с изключение на сектора земеделие, рибно и горско стопанство и производителите на електрическа енергия", обясни Илияна Илиева, главен директор в Министерството на иновациите и растежа. След 2020 г. всички къщи в Калифорния ще трябва да са с фотоволтаици

По нея ще се финансират най-вече фирми с история, тъй като средствата не са предназначени за нови предприятия. В повечето случаи обаче ще са нужни консултанти за изработването на проектите, защото са сложни, подчертават от министерството. "Предприятията могат да инсталират до 1 MW мощности, но те ще бъдат базирани спрямо тяхното потребление за изминал период на електроенергия, т.е. ако са изразходвали в минал период около 20 kW ще могат да инсталират толкова ВЕИ мощности с такъв капацитет", поясни Илиева.

Допълнително условие обаче е фирмите да поставят батерия, която да съхранява тока. Няма да е допустимо да продават електроенергията. Очаква се първите финансирания по проектите да се осъществят до края на 2023 г., като по проекта ще се предоставят до 50% от нужните средства. Соларна енергия ще убие въглищата и природния газ по-скоро, отколкото предполагахме

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ТЕЦ "Бобов дол" изгражда фотоволтаичен парк за 100 милиона лева

Въглеродна неутралност в спорта: Най-мощните стадиони със соларни покриви

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички