ТЕЦ "Бобов дол" изгражда фотоволтаичен парк за 100 милиона лева


ТЕЦ "Бобов дол" изгражда фотоволтаичен парк за 100 милиона лева
Снимка: БГНЕС

7391

ТЕЦ "Бобов дол" ще инвестира над 100 млн. лева в изграждането на собствен фотоволтаичен парк, който да произвежда "зелен" водород. Горивото ще се използва за топлоцентралата и ще се намалят вредните емисии за околната среда. Това съобщи изпълнителният директор на дружеството инж. Любомир Спасов в ефира на БНР.

"Цялата инвестиция е над 100 млн. лева, около 100 MW. Централата работи в оптималния си режим, с два блока по 300 MWh общо", уточни Спасов. Казанлъшкият завод "Арсенал" изгражда фотоволатичен парк за 10 млн. евро

Фотоволтаичният парк ще е разположен на площ от около 1400 декара, в района на бившия сгуроотвал на ТЕЦ-а край село Каменик. Топлоцентралата вече е получила разрешително за изграждане на съоръжението. Избран е и доставчикът на нужното оборудване – слънчеви панели, носещи конструкции и др., с който тези дни ще бъде сключен договор, а доставките ще започнат през ноември. Целият парк ще бъде завършен до 2025 г.

По думите на Спасов се работи по диверсификацията на горивната база за централата, която сега използва въглища и биомаса (слама). ТЕЦ "Бобов дол" отнесе 20 000 лв. глоба

Спасов коментира и появилата се информация, че един от блоковете на ТЕЦ-а ще работи само за износ – за Северна Македония, като най-близо разположен електроенергиен обект. "Ние продаваме на нашата борса, а след това вече къде отива токът, не определяме ние. Търговците си го разпределят и кой чий ток къде продава, не можем да кажем", заяви той.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Разград става "зелен": Ще има водородна индустриална зона за 34,5 млн. евро

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички