Франция отчита рязък спад на безработицата, готви се да вдига заплати


Франция отчита рязък спад на безработицата, готви се да вдига заплати
Снимка: Getty Images

7278

Равнището на безработица във Франция през четвъртото тримесечие на 2021 г. се е понижило значително до 7,4 на сто от активното населeние, което е най-ниското ниво от 15 години. Това заяви със задоволство министърът на труда Елизабет Борн, цитирана от AFP.

През четвъртото тримесечие броят на безработните, регистрирани в Международната служба на труда – BIT (постоянния секретариат на Международната организация на труда) във Франция е достигнал 2,2 милиона души или 189 000 по-малко за тримесечие, сочат данните, публикувани от Националния статистически институт (Insee). Недостигът на работна ръка измъчва икономиката на Франция

През трите предходни тримесечия безработицата е била почти стабилна, между 8,1 и 8 на сто, припомня институтът, който коригира надолу с 0,1 пункта нивото на безработица през предходното тримесечие – до 8 на сто.

Безработицата е с 0,8 пункта под предкризисното си равнище (в края на 2019 г.) и е най-ниското си ниво от 2008 г., ако се изключи единственият по рода си спад през пролетта на 2020 г., обвързан със здравната криза, тъй като много хора спряха да търсят работа, отбелязва статистиката. Коронавирусът затвори 22 мил. работни места в развитите страни

Никой не си представяше, че можем да постигнем подобни резултати, излизайки от една от най-тежките икономически кризи, с която сме се сблъсквали през последните десетилетия, казва Борн пред Radio France Inter.

Подобряването на ситуацията на трудовия пазар ще доведе и до повишаване на заплатите във Франция. "Стремим се да повишим покупателната способност на средната класа и служителите. Минималната работна заплата беше увеличена два пъти през последните месеци. Професионалните браншове също повишават заплатите си. Печелившите компании трябва да чуят исканията на служителите относно заплатите и да споделят създаденото богатство.", обясни Елизабет Борн.

Спад и на младежката безработица

Френският министър на труда изтъква, че безработицата при младите хора е най-ниското си равнище от 40 години. Тя напомни, че правителството е стартирало от лятото на 2020 г. плана "един млад човек, едно решение", след като при кризата от 2008-2009 г. равнището на безработица при младите хора е "експлодирало", увеличавайки се с 30 на сто.

За тримесечието безработицата сред младите хора е намаляла значително (-3,6 пункта) и е била 15,9 на сто, като така е достигнала най-ниските си нива от предходните цикли в края на 80-те и 90-те години на миналия век. Тя се е понижило с 0,3 пункта за възрастовата група от 25 до 49 години, останала е стабилно за хората на и над 50 години – 5,8 на сто.

Спадът е по-отчетлив при жените (-0,8 пункта до 7,3 на сто), отколкото при мъжете (-0,4 пункта до 7,5 на сто), като през предходното тримесечие разликата е била в обратна посока, припомня AFP.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички