Недостигът на работна ръка срива икономиката на Франция


Недостигът на работна ръка срива икономиката на Франция
Снимка: istock

2672

Недостигът на работна ръка в редица сектори на френската икономика заплашва да подкопае плановете за икономическо възстановяване след пандемията, пише вестник Le Figaro. Според медията, след година и половина в кризата, сега се създават множество работни места, но ниското заплащане прогонва и малкото желаещи да работят. Тази ситуация оказва много негативно влияние върху възможността за икономическо възстановяване и заплашва да намали БВП на страната, пише вестникът. Коронавирусът затвори 22 мил. работни места в развитите страни

Ръководителят на Асоциацията на френските предприемачи Жофроа Ру де Безие нарече този проблем „най-сериозната заплаха за френската икономика“. Тя цитира и ръководителя на Банката на Франция Франсоа Вилерой де Гало, който смята, че трудностите при намирането на работна ръка „представляват основната опасност при изпълнението на плановете за възстановяване на икономиката“.

Според Le Figaro понастоящем във Франция има над 6 милиона безработни, но въпреки това поне един милион работни места остават незаети. Проучване, проведено от Центъра за млади предприемачи, сочи, че 71% от ръководителите на предприятия и фирми съобщават, че имат поне едно свободно място. В същото време 53% от тях смятат, че след пандемията е станало още по-трудно намирането на качествена и квалифицирана работна ръка.

Други два фактора, изострящи проблема, са намаляващият престиж и привлекателност на редица професии, както и ниското ниво на заплатите в тези области. Един от най -големите сектори на френската икономика - строителството - създаде 70 хиляди работни места паралелно с разхлабването на мерките в пандемията.

В страната също има недостиг на шофьори на камиони. Транспортните компании сега предпочитат да не търсят професионалисти, а да наемат млади хора или такива, които отдавна са на обезщетения за безработица. Британският бизнес спешно иска работни визи за европейски шофьори

По време на пандемията 120 хиляди души са напуснали различни позиции в хотелиерския и ресторантьорския сектор във Франция. Това лято само част от тези хора се върнаха на предишните си места. Собствениците на хотели, кафенета и ресторанти са принудени да прибягнат до масово временно наемане на студенти за запълване на свободните работни места.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички