Британският бизнес спешно иска работни визи за европейски шофьори


Британският бизнес спешно иска работни визи за европейски шофьори
Снимка: Getty Images/Guliver

8832

Великобритания трябва да издаде временни визи на 10 000 шофьори от ЕС, за да реши проблема с недостига на работна ръка, довел до опразване на рафтовете на супермаркетите, призова британска бизнес организация. Няма работници: Brexit изгони източноевропейците

Logistics UK, която представлява компании, занимаващи се с товарен превоз, заяви, че Brexit и Covid-19 са накарали много шофьори на камиони да напуснат Обединеното кралство, но издаването на временни визи може да ги върне обратно. Кои емигранти са желани и кои не във Великобритания след Brexit?

Подобна визова схема осигурява право за работа на 30 000 селскостопански работници на Острова. От правителството обаче настояват работодателите да инвестират в обучаването на местни кадри.

Асоциацията на тежкотоварните превозвачи информира по-рано през лятото, че има дефицит от 60 000 шофьори на камиони, което доведе до недостиг на стоки в магазините, като се започне от мляко и се стигне до бонбоните Haribo. Големи търговски вериги като Tesco и Aldi започнаха да предлагат бонуси и други поощрения, но продължава да има недостиг на шофьори.

През 12-те месеца до юни 2020 г. 14 000 шофьори от ЕС са напуснали работата си и само 600 от тях са се завърнали до юли 2021 г., показва проучване на Отдела за трудовата заетост на Националната статистическа служба. На Острова: Много нови работни места и високи заплати

Докато се изчаква нови местни кадри да бъдат обучени, което може да отнеме до 9 месеца, логичното решение е да бъдат издавани временни визи на европейците, предложи пред BBC Алекс Вейч от Logistics UK.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички