Инфлацията изяжда парите за пенсии


Инфлацията изяжда парите за пенсии
Снимка: iStock

8872

Парите за старини в различните частни универсални пенсионни фондове през 2021 г. донесоха доходност в доста широки граници - от 1,56% до 6,56%, показват изчисления на вестник "Труд" на база данни на Комисията за финансов надзор. Инфлацията обаче е по-висока от тази доходност. Годишната инфлация към края на ноември е 7,3%. Към края на декември инфлацията още не е обявена, но се очаква да е още по-висока. Така реално инфлацията топи спестените пари за пенсия. Българите масово не искат втората си пенсия. Защо?

В универсалните пенсионни фондове (УПФ) задължително се осигуряват работещите граждани, родени след края на 1959 г. А разлика между най-високата и най-ниската постигната доходност от различните фондове е 4 пъти. През предходните години рядко е имало толкова големи разлики в постигнатата доходност от различните фондове. През миналата година обаче имаше съществени движения на цените на акциите на фондовите борси по света. Затова в зависимост от приетата стратегия за управление на парите за старини на осигурените фондовете са постигнали различна доходност.

Доброволните пенсионни фондове през миналата година са постигнали значително по-висока доходност от универсалните, показват данните на КФН. В тях хората се осигуряват по желание, като вноски правят или самите граждани или работодателите им. Реализираната от различните доброволни фондове доходност за година е между 3,42% и 8,73%, показват изчисления на "Труд" на база данни на КФН. Тъй като вноските в тези фондове са доброволни при управлението на парите компаниите най-често залагат на малко по-рискови инвестиции, които обаче могат да осигурят по-висока доходност на осигурените. Рекорден брой българи се отказаха от втора пенсия

Постигнатата доходност от частните пенсионни фондове е значително по-висока от лихвите по банковите депозити, които са близки до нулата, а за големи суми банките дори събират такса съхранение.

Миналата година е била много по успешна за пенсионните фондове спрямо предходната 2020 г. Пред 2020 г. реализираната доходност от универсалните фондове беше в границите от минус 1,39% до 2,49%. А различните доброволни фондове постигнаха доходност между минус 3,42% и 3,38%. Коронавирусът оряза парите за втора пенсия

Силна година за фондовите борси

Причината за сравнително доброто представяне на пенсионните фондове са борсите по света. Голям дял от средствата във фондовете са инвестирани в търгувани на борсите акции, а те значително поскъпнаха през миналата година. Основният индекс на Българската фондова борса (БФБ) SOFIX приключи 2021 г. на второ място по ръст в региона на Централна и Източна Европа.

За една година SOFIX постига ръст от 42,04% до 635,68 пункта към последния работен ден на 2021 г. Изпреварва го само индексът OMX Tallin в Естония с 48,92% ръст. След българския индекс на трето място се нарежда SBITOP в Словения с 41,24% ръст. Следват PX в Чехия с 38,84% ръст, KASE в Казахстан с 36,59%, BET в Румъния с 33,27% и MBI10 в Северна Македония с 30,79%.

Американският индекс Dow Jones завърши 2021 г. с ръст от 18,7%, а основният индекс DAX на фондовата борса във Франкфурт за година нарасна с 15,8%. Съществена роля за тези резултати имаше провежданата политика на централните банки за печатане на пари. Пускането на повече пари в обращение доведе до ръст на инвестициите в акции на фондовите борси, но и до покачване на инфлацията.

Пенсионните фондове управляват близо 19 млрд. лева

Частните пенсионни фондове управляват средства за общо 18,833 млрд. лв., показват последните данни на Комисията за финансов надзор (КФН) към края на септември миналата година. В сравнение с края на септември на предходната година нетните активи на пенсионните фондове нарастват с 14,41 на сто. Близо 19% ръст в активите на пенсионните фондове

Общите приходи на пенсионноосигурителните дружества за деветте месеца на 2021 г. възлизат на 248,5 млн. лв., а реализираната печалба за този период е в размер на 73,7 млн. лв.

Общият брой на осигурените във фондовете за допълнително пенсионно осигуряване е 4 827 412 души, като за година нарастват с 0,37 на сто, показват последните данни на КФН. Пенсионното осигуряване ще продължава да расте

Средният размер на натрупаните средства на един осигурен в универсалните пенсионни фондове е 4169 лв. Наличната сума по индивидуалната сметка на всеки осигурен зависи от това колко години е работил и върху какъв доход е осигуряван. Средната натрупана сума по индивидуалните партиди на осигурените в доброволните фондове е 2038 лв. А средният размер на месечните вноски на осигурените в доброволен фонд е 119 лв., показват последните данни на КФН.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички