Коронавирусът оряза парите за втора пенсия


Коронавирусът оряза парите за втора пенсия
Снимка: iStock

4593

Коронавирусът е намалил парите на хората за втора пенсия. Това се разбира от отговор на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева на въпрос на депутата от БСП Георги Гьоков. Кризата, предизвикана от пандемията, се отрази негативно върху втория и третия стълб на пенсионната ни система. Спадовете на всички световни финансови пазари рефлектираха върху активите на пенсионните фондове, които са инвестирани в различни борсово търгувани инструменти, посочва Сачева.

В резултат на това стойността на един дял на пенсионните фондове е намалял, като най-ниски нива от началото на годината са регистрирани на 24 март. Стойността на един дял се изчислява ежедневно и е най-точният индикатор за постигнатия доход от инвестиране на средствата на фондовете, пояснява министърът.

След 24 март започва постепенно възстановяване на стойностите на един дял и към средата на октомври те са се повишили с между 2,58% до 9,30% за различните фондове. Спрямо началото на тази година – или периодът преди кризата, стойността на един дял на 8 от фондовете за задължително пенсионно осигуряване нараства минимално с между 0,01% до 1,22%, отчита министър Сачева. По думите ѝ това показва, че към средата на октомври неблагоприятният ефект върху инвестициите на фондовете в резултат на кризата, е значително преодолян.

Вследствие на това нетните активи във втория стълб на пенсионната система нарастват с 9,77% към 15 октомври 2020 г., спрямо същата дата на 2019 г.

Приходите от вноски във втория стълб на пенсионната система обаче нарастват по време на кризата. 1,266 млрд. лв. са брутните постъпления в универсалните и професионалните пенсионни фондове от началото на годината до средата на октомври – с близо 6 на сто повече спрямо година по-рано. Нарастването на парите в частните пенсионни фондове се дължало на ръста на средната работна заплата у нас.

Вдигането на минималната пенсия крие голям риск

Първата партида пенсионери, които ще получат първите пенсии и от втория стълб, ще имат още 6 месеца да прехвърлят всичките си пари в НОИ. Това ще може да стане в периода от 1 януари на следващата година до 30 юни, реши правителството. До момента те имаха възможност да направят прехвърлянето до 5 години преди времето, в което трябваше да започнат да получават пенсия.

Икономическата криза не е довела до нарастване на броя на пенсионерите с новоотпуснати пенсии. В сравнение с 9-те месеца на 2019 г. има намаляване на броя на пенсиите, за които са издадени разпореждания за отпускане, при това при всички видове. Няма основание да се твърди, че шокът на пазара на труда е довел до нарастване на броя на хората, преминали от заетост в пенсиониране, смята Деница Сачева. Младите пенсионери с 3 пъти по-високи пенсии

По думите ѝ намаляването на пенсионерите се дължи и на факта, че пандемията има негативно, но сравнително ограничено влияние върху броя на осигурените лица. През април броят на осигурените е намалял драстично с близо 202 000 души – от 2,796 млн. до 2,593 млн. в сравнение с нивото от март 2020 г. През май обаче броят им нараства, достигайки 2,632 млн. души, а към август, благодарение на мерките и сезонната заетост, се стабилизира на 2,752 млн. души. Това е с близо 44 000 по-малко от равнището преди кризата, като шокът от пандемията върху пазара на труда все още не е преодолян, заключава социалният министър. Вдигането на пенсиите не било предизборно

Освен върху втория и третия стълб на пенсионната система, кризата се е отразила негативно и на приходите в държавното обществено осигуряване. Средният осигурителен доход продължава да нараства, но през 2020 г. забавя прираста си на годишна база. Това съвпада с месеците в началото на пандемията и разпространението на коронавируса.

В резултат намаляват и приходите от осигурителни вноски в държавното обществено осигуряване. Ако за първите 9 месеца на 2019 г. от тях са постъпили 5,7 млрд. лева, то за първите 9 месеца на 2020 г. те са 5,636 млрд. лева или спад с 1,1%. Заради пандемията обаче нарастват разходите за пенсии, заради допълнителните мерки в подкрепа на възрастните хора – добавката от 50 лв. към всяка пенсия.

Кумулативният ефект от пандемията е от една страна спадът на приходите от осигурителни вноски, заради намаляване на осигурените и забавяне на нарастването на средния осигурителен доход, а от друга – увеличените разходи за пенсии заради предприетите извънредни мерки за подкрепа на пенсионерите. Ето защо ще е нужен по-голям трансфер от централния бюджет (над 6 млрд. лв.) за покриване на дефицита в средствата за пенсии, посочва социалният министър.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички