Вдигането на минималната пенсия крие голям риск


Вдигането на минималната пенсия крие голям риск
Снимка: iStock/Guliver

20170

1/3 от пенсионерите в момента получават основна пенсия. Ако минималната пенсия стане 300 лв., повече от половината пенсионери ще получат такава. Това предвижда бившият социален министър Бисер Петков, който коментира увеличаването на пенсиите в сутрешния блок на bTV. Обсъждат 3 варианта за вдигане на пенсиите

Вдигането на минималната пенсия е необходимо и очаквано, но е важно как ще се направи. Изпреварващото ѝ повишаване може да дебалансира системата и да демотивира хората да се осигуряват, предупреди Петков, който е и бивш шеф на НОИ.

В последните седмици се обсъжда минималната пенсия да се повиши от 250 лв. на 300 лв. Планът е хората с пенсия между 300 и 369 лв. да получат увеличение от 10%, а останалите – от 5%. При този вариант най-ощетени ще бъдат хората с гранични доходи – малко над 369 лв.

Това е капанът на ефекта на границата, тъй като ще се получат несправедливи пенсии – едни пенсионери ще получат 10% увеличение, а други значително по-малко, обясни Петков.

Драмата с втората пенсия

Той коментира и проблемът с втората пенсия от универсалните фондове: "Рискът е в това пенсиите от втория стълб да не компенсират намалението на пенсиите от държавното и обществено осигуряване. Това го казах и в качеството си на министър. Още от 2016 г. е предвидена възможност хорат да се осигуряват само в НОИ и да получат пълния размер на пенсията си".

Бившият управител на НОИ има информация, че правителството се готви да предостави срок на хората за избор между универсалния фонд и НОИ до 5 години, преди да се навърши пенсионна възраст. Много българи може да не вземат дори минимална пенсия

Нужно е да се направят законодателни промени и трябва да бъдем честни към хората, заяви Бисер Петков. Намерението да се даде допълнителен срок за избор и прехвърляне на осигурителните партиди към НОИ не е радикално решение и не решава дългосрочно проблема на гражданите, които ще се пенсионират.

Въпреки това бившият министър подкрепя решение за допълнителен прозорец, тъй като е трудно 5 години преди пенсиониране да се направи преценка. Въпросът е държавата да даде гаранция, че гражданите няма да бъдат ощетени. 30 000 българи получават орязани пенсии

"Доходността на пенсионните фондове е сравнително ниска – тя е основният фактор, от който зависи натрупването във времето. Много хора имат нередовно осигуряване. Таксите на пенсионните дружества са сравнително високи. Всичко това влияе неблагоприятно на доходността", коментира още Бисер Петков.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички