Вдигането на пенсиите не било предизборно


Вдигането на пенсиите не било предизборно
Снимка: БГНЕС

6067

Увеличаването на пенсиите не е предизборно, а част от управленската програма на правителството. Това заяви социалният министър Деница Сачева в сутрешния блок на БНТ.

По думите ѝ всяка година има избори и не би трябвало всичко да се свързва с тях. Мерките били свързани по-скоро с кризата, породена от коронавируса. Ходът бил с цел осъвременяване на пенсионна система, което щяло да премахне много неравенства.

Минималната пенсия се повишава на 300 лева от началото на 2020 г., максималната става 1440 лева, а от 1 юли всички пенсии ще бъдат увеличени с 5% по швейцарското правило, потвърди Сачева.

От догодина 300 000 пенсионери, получаващи най-ниски пенсии (от 300 до 369 лв.), ще получават ваучери за храна за 120 лв. на месец. Правителството е избрало този вариант, за да избегне упреци, че пенсионната система е социално подпомагане, изтъкна Сачева.

Социалният министър отрече всички пенсии да се повишават еднакво. По равно на всички са само добавките към пенсиите (50 лв.), заради лекарствата – те стрували средно 56 лева на месеца, обясни Сачева. И добави, че 1440 лева отговаря на максимален осигурителен доход 3000 лева, колкото е той сега. Възстановяваме една справедливост, каза тя.

Допълнителните 50 лв. към пенсиите ще продължат до края на март, потвърди Деница Сачева.

Вдигането на пенсиите, минималната заплата и учителските заплати са икономически мерки от програмата правителството. На въпрос дали не си купуват спокойствие с тези увеличения в различни сектори, Сачева отговори, че не вижда нищо спокойно в ежедневието си.

Министърът се надява да приключим година със 7% безработица, като основно щяло да зависи от зимния туризъм. Най-силно засегнатите сектори от кризата ще са туризмът и транспортът.

Правителството инвестирало в българската здравна система. По оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" до края на декември ще бъдат дадени 120 млн. лева за лекарите на първа линия срещу COVID-19. Договарят се нови 40 млн. лева за следващото тримесечие. Ще има възможност за закупуване на допълнителна техника по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси, като се договарят 145 млн. евро в момента.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички