Подготвят еднакво повишаване на всички пенсии?


Подготвят еднакво повишаване на всички пенсии?
Снимка: iStock

13551

Обсъжда се вариант всички пенсии да бъдат увеличени с еднакъв процент, а хората с най-ниски пенсии да бъдат подпомагани допълнително с ваучери за храна. Това съобщи социалният министър Деница Сачева в Добрич, цитирана от БНР. Обсъждат 3 варианта за вдигане на пенсиите

Идеята за различен процент увеличение - 5% или 10%, в зависимост от размера на пенсията през следващата година, е била отхвърлена и затова се обсъждат други предложения, обясни Сачева.

Добавките към пенсиите от 50 лв. може да останат до средата на следващата година, това е един от вариантите, които се обсъждат със социалните партньори, каза зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

"Не можем да кажем: между март и юни няма да има добавки категорично, защото все още сме в бюджетна процедура. Нека не избързваме с изводите какво ще има и какво няма да има през юни месец. Напротив. Правим всичко възможно, особено за хората, които са в уязвено положение, да осигурим всичко, което е необходимо, да бъдем гъвкави", обясни Русинова.

На комбинация между социално осигуряване и социално подпомагане в пенсионната си политика ще заложи правителството при обсъждането на новия бюджет за догодина, посочи министър Сачева.

"Предложението, което сме направили от страна на социалното министерство, е да няма такъв процент - различен за различните пенсии, а да подкрепим тези хора през социалното подпомагане с ваучери за храна, като индикативният размер предстои да бъде уточнен през следващите дни", обясни Сачева.

Всички, които са пропуснали срока, да прехвърлят парите си от втория пенсионен стълб в Националния осигурителен институт, ще имат възможност да го направят в близко бъдеще.

"Тези, които в момента са изпуснали срока от 5 години преди пенсиониране, да, ще дадем такава възможност. Дебатите затова вероятно ще започнат веднага, след като свършим темата с бюджета".

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички