Парите в НОИ може да не стигнат за пенсионери и безработни


Парите в НОИ може да не стигнат за пенсионери и безработни
Снимка: iStock/Guliver

6848

Приходите от осигурителни вноски за Държавното обществено осигуряване (ДОО) може да не са достатъчни, за да покрият разходите за пенсии, обезщетения и помощи. Това е един от шестте основни стратегически риска пред Националния осигурителен институт, се посочва в аналитичен материал на експертите на НОИ.

Основните причини за дупката в бюджета са демографските процеси. Прогнозите за населението сочат, че през 2020 г. коефициентът на възрастова зависимост в старшите възрасти (населението на 65 и повече години на 100 лица от населението на възраст от 15 и 64 г.) ще достигне 34,3. Това означава, че на всеки 100 души на възраст между 15 и 64 г. се падат 34 на 65 и повече години. Младите пенсионери с 3 пъти по-високи пенсии

В дългосрочен план тенденциите не са оптимистични - очаква се стойността на това съотношение да достигне близо 45 само за период от две десетилетия, а през 2050 г. да надхвърли 528, се посочва в анализа.

Очакванията са балансът на ДОО да остане отрицателен (разходите да останат по-високи от приходите) за целия период от 2019 г. до 2070 г. При 3,3 на сто от БВП, дефицитът в ДОО се очаква да нарасне до 4,8 на сто от БВП в края на периода.

Други стратегически рискове са контролните механизми да не са достатъчно ефективни, за да установят и не допускат грешки, нередности и измами с фондовете на ДОО, контролните механизми да не са достатъчно надеждни при защитата на информацията и активите.

Посочват се и рисковете развитието на информационните и комуникационните технологии да изпревари технологичното състояние на НОИ, взаимодействието със заинтересованите страни да доведе до несъответствие между резултатите от дейността на НОИ и нормативно определените му задачи. Стратегически риск е и НОИ да не разполага с достатъчно кадрови потенциал, за да изпълнява възложените му задачи.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички