Пенсионното осигуряване ще продължава да расте


Пенсионното осигуряване ще продължава да расте
Снимка: KBC Груп

18133

Николай Стойков е ръководител на "Пенсионноосигурителна компания ОББ", ребрандирана след придобиването на пенсионноосигурителния бизнес на NN в България от КВС Group. Той има богат опит във финансовия сектор – работил e за няколко банки, застрахователна и пенсионноосигурителна компании.

Завършва УНСС със специалност Международни икономически отношения и преминава през множество обучения и специализации в Амстердам, Лондон, Ню Йорк, Атина. Завършва програма за висши мениджъри CEDEP към едно от най-престижните бизнес училища – френското INSEAD.

Г-н Стойков ръководи пенсионноосигурителния и животозастрахователния бизнес на NN в България от създаването им съответно през 2001 г. и 2006 г.

Expert.bg разговаря с него за новия собственик – KBC Group, перспективите за развитие пред частните пенсионни дружества, дигитализацията на услугите им, както и нагласите на клиентите.

Г-н Стойков, какво място ще заема новата "Пенсионноосигурителна компания ОББ" в портфолиото на КВС Group в България?

Пенсионното осигуряване беше един от малкото сегменти от пазара на финансовите услуги, който липсваше в портфолиото на КВС Group в България. Новата компания не само ще бъде важно допълнение в продуктовите предложения за клиентите, но и ще разшири клиентската база на KBC в България, която ще се увеличи с още 400 000 индивидуални клиенти и близо 400 корпоративни клиенти. Освен това, нашите финансови консултанти ще допълнят палитрата от канали за дистрибуция на групата в страната и ще създадат разширени възможности за клиентите за достъп до продуктите и обслужване, съгласно техните предпочитания и очаквания.

Какви цели си поставя новото пенсионноосигурително дружество?

През последните месеци се подготвяхме усилено с разработката на плановете за интегриране на нашите бизнеси в семейството на KBC Group. Процесът за реализация на тези планове изисква време и вероятно ще бъде приключен през следващите 12 месеца.

Вече сме на финалния етап от подготовката за изплащането на първите пенсии от допълнителното задължително пенсионно осигуряване (т.нар. "втори стълб" на пенсиите). От септември 2021 г. до 2023 г. очакваме около 10 000 души да започнат да получават пенсионни плащания от нашите фондове. Подали сме необходимите документи в Комисията за финансов надзор и щом бъдат одобрени, ще можем да ви представим различните видове пенсионни продукти, които нашата компания ще предлага на клиентите си като дизайн и параметри.

Пенсионното ви дружество е популярен избор сред хората с по-високи доходи. С какво ги привличате и как ще продължите да работите в тази насока?

Клиентската ни база е резултат от политиката на нашата компания. Основният ни фокус винаги е бил върху корпоративния сегмент. Индивидуалните ни клиенти са хора, които получават добри и регулярни заплати, работейки за нашите корпоративни клиенти. Това е причината те да имат редовни стабилни вноски и да имат най-високите натрупвания по пенсионните си партиди. Партнираме на компаниите, с които работим, в реализирането на техните социални програми за служителите, както в областта на пенсионното осигуряване, така и в животозастраховането.

Последните няколко години бяха доста динамични за NN. Какво се промени в компанията?

Може би двата най-големи проекта, които успяхме да приключим през изминалата година, независимо от пандемичната обстановка, бяха въвеждането на изцяло нова бек-офис система, обслужваща пенсионните партиди и всички операции и процеси свързани с тях, както и обслужваща дистрибуционните канали за пенсионната компания. Вторият важен проект беше старта на дигиталната ни платформа за обслужване на продажбените ни канали. Чрез тази платформа, клиентите ни получават достъп до еднократен електронен подпис, с който могат да приключат целия процес по сключване на договор за задължителни пенсионни фондове, управлявани от нашата компания. В допълнение, те могат да ползват и другите ни онлайн услуги, чрез които да следят всичко, което се случва с техните пенсионни партиди при нас – движения, салда, реализирана и натрупана доходност и т.н. в реално време.

Съвместните ни усилия с КВС Group ще създадат допълнителни дигитални възможности за нашите клиенти. Предвиждаме едно от първите такива решения да е свързано с мобилни приложения за достъп за информацията по партидите.

Пандемията първоначално повлия негативно на доходността на пенсионните фондове, но после като че ли нещата се стабилизираха – и като активи, и като доходност. В каква форма е секторът в момента и какво очаквате да се случва занапред?

Финансовите пазари по принцип реагират на промените много по-бързо и непосредствено спрямо другите сектори от икономиката. Големият спад беше в самото начало на кризата – през първото и в началото на второто тримесечие на миналата година. Последваха няколко много силни тримесечия за финансовите пазари, което се отрази благоприятно и на резултатите на пенсионните фондове. Има два основни фактора, които подкрепят пазарите в момента: единият е свързан с това, че периодът на висока ликвидност и ниски лихви, както като програми, провеждани от регулаторите, така и като пазарни очаквания се удължава напред във времето. Вторият е свързан с естествени процеси в резултат от икономическия цикъл – обикновено компаниите през кризисните периоди съкращават разходи, оптимизират процеси и бизнес модели, и в периодите непосредствено след това, когато търсенето на техните продукти или услуги нараства, при равни други условия, това са периодите, в които техните маржове на печалба са най-високи. Това се вижда особено през последните 2 тримесечия, когато бяха публикувани рекордни финансови резултати от почти целия корпоративен сектор. Близо 19% ръст в активите на пенсионните фондове

Какво бихте казали на хората, които се колебаят дали да прехвърлят т.нар. "втора пенсия" от частен пенсионен фонд в НОИ, каквато тенденция се наблюдава напоследък? Рекорден брой българи се отказаха от втора пенсия

Подобно решение има смисъл ако е взето на база на информиран избор – при сравнение на алтернативите. Това единствено е възможно за клиентите, които са близо до пенсионна възраст и могат да получат с висока степен на приближение калкулациите както от НОИ, така и от своя пенсионен фонд. Заблуждават ли ни за втората пенсия?

Ще се засили ли интересът на българите към допълнителното пенсионно осигуряване (т.нар. "трети стълб")?

Интересът и в момента не е слаб – понастоящем има над 600 000 осигурени лица в доброволните фондове в страната. Този сегмент е разделен на 2 относително самостоятелни подсегмента. Една голяма част от клиентите ни в доброволния фонд се осигуряват по групови договори в резултат от социални политики на нашите корпоративни клиенти (техни работодатели). Преди известно време проведохме проучване сред нашите корпоративни клиенти относно важността и привлекателността на различни елементи от тяхната социална политика сред техните служители, и въпросите, свързани с пенсионното осигуряване, бяха на второ място след елементите свързани със здравното осигуряване и услуги. Другият под-сегмент е този на индивидуалните клиенти, които използват данъчните облекчения, за да акумулират дългосрочно за себе си допълнителни спестявания, които да ползват като допълнителен доход след пенсиониране. Доброволното пенсионно осигуряване ще продължава да се развива и да расте и в двата си подсегмента и това се вижда в ръста на акумулираните активи всяко тримесечие.

Интервю на Илия Лазаров

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички