ДЗИ купува бизнеса на NN в България


ДЗИ купува бизнеса на NN в България
Снимка: ДЗИ

7486

Белгийската KBC Груп и базираната в Холандия NN Group постигнаха споразумение ДЗИ Животозастраховане, част от белгийската банково-застрахователна група, да придобие всички акции от NN Пенсионно осигуряване и всички активи и пасиви от NN Животозастраховане. Сделката за 77.7 млн. евро трябва да получи регулаторно одобрение и се очаква да бъде финализирана в хода на 2021 г.

Пенсионната компания на NN е пета по активи в сектора у нас  с над 1.8 млрд. лв. активи. Животозастрахователния ѝ бизнес в страната има около 28 млн. лв. премиен приход за 2019 г.

Придобиването на пенсионния и животозастрахователния бизнес на NN в България позволява на КВС Груп в България, която присъства в страната с ОББ, ДЗИ, ОББ Интерлийз и други дъщерни дружества, да разшири още повече богатата си палитра от банково-застрахователни предложения към клиентите, като я допълни с висококачествени пенсионноосигурителни продукти, като в същото време предостави допълнителни възможности за кръстосани продажби на банкови и общозастрахователни продукти чрез подхода за единна точка на продажба.

Достигнатото споразумение ще позволи на ДЗИ да увеличи допълнително дела си от животозастрахователния пазар в България посредством редица традиционни животозастрахователни продукти и такива с инвестиционен характер, затвърждавайки лидерската си позиция на пазара. В допълнение дистрибуционната мощ на цялата КВС Груп в България ще бъде подсилена благодарение на мрежата на NN, състояща се от 300 обвързани застрахователни агенти в основните градове в страната.

NN България развива своя пенсионноосигурителен и животозастрахователен бизнес от стъпването си на пазара през 2001 г. Тя има 138 служители и се гордее с клиентска база от над 400 000 физически лица и 400 корпоративни дружества, както и приблизително 1 млрд. евро в активи под управление.

КВС Груп присъства в българския финансов сектор от 2007 г. През 2009 г. KBC предефинира стратегията си и включи България като един от своите основни пазари. Придобиването ще позволи на ОББ и ДЗИ да увеличат допълнително потенциала си за кръстосани продажби чрез тяхното вече добре позиционирано банково и застрахователно присъствие на българския пазар, да обслужват повече клиенти и да се възползват от икономиите от мащаб и увеличената видимост.

Йохан Тейс, главен изпълнителен директор на KBC Груп, коментира сделката по следния начин: "Радвам се за това придобиване в България. Превърнахме се в силен играч на този основен пазар, като се разграничихме от останалите чрез нашите бизнес линии за банкиране, застраховане, управление на активи и лизинг. От стъпването на Групата в България през 2007 г. нашият ангажимент към българския пазар беше твърдо заявяван многократно. Днес ние предприемаме следващата стъпка и добавяме пенсионното осигуряване към вече широкоразпространеното ни присъствие в страната.

Това означава, че ще имаме възможност да предлагаме всички видове висококачествени интегрирани банково-застрахователни продукти на нашите български клиенти. Изключително щастливи сме, че придобиваме една висококачествена компания с отлична репутация и управленски екип и очакваме с нетърпение да я развием по-нататък по един отговорен начин заедно с другите ни дружества в България, както и да затвърдим лидерската си позиция на българския финансов пазар”.

Люк Попелие, главен изпълнителен директор "Международни пазари" в KBC Груп, добави: "Тази сделка допълнително засилва позицията на KBC в България и е чудесен пример за стратегическия й подход на нейните основни пазари. Убедени сме че клиентите на NN и заинтересованите страни в KBC ще извлекат полза от сливането на нашите брандове".

Петър Андронов, кънтри мениджър на KBC за България коментира: "Тази сделка предоставя на нашите над 1.8 милиона клиенти достъп до пенсионно осигуряване и допълнителни възможности за животозастраховане в допълнение към широката ни гама от стабилни, сигурни и напълно интегрирани финансови решения. Разширяването на дейността ни в България, използвайки компетентността и динамиката на ОББ и ДЗИ и предлагането на общи продукти и услуги, ще ни помогнe да постигнем целите си, да диверсифицираме приходите си и да подсигурим успеха си в бъдеще. Очаквам с нетърпение да заработим в сътрудничество с новите си служители и мениджърски състав и съм убеден, че заедно ще затвърдим лидерската си позиция в услуга на всички наши клиенти и други заинтересовани страни".

Сделката изцяло кореспондира със стратегията на KBC Груп, чийто фокус е върху индивидуалните клиенти, малките и средни предприятия и дружествата със средна капитализация на основните й пазари в Белгия, Чешка република, България, Словакия, Унгария и Ирландия.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.79401
 • GBP
  1
  2.32676
 • JPY
  100
  1.13283
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички