Заблуждават ли ни за втората пенсия?


Заблуждават ли ни за втората пенсия?
Снимка: iStock

20182

Критиците на пенсионните фондове заблуждават хората, а много от тях ще изгубят, ако прехвърлят парите си за т.нар. втора пенсия от универсалните пенсионни фондове в НОИ. Това твърди в интервю за в. "Труд" Даниела Петкова, председател на УС на ПОК "Доверие" и член на УС на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Пенсионните дружества са на печалба

Парите в пенсионните фондове се увеличават всяка година, както от новопостъпили вноски, така и от доходността, която ежедневно се разпределя по партидите. Размерът на активите на частните фондове е по-голям от сумата на преведените вноски, което показва, че дружествата не само не са на загуба, а са на печалба, посочва Петкова.

Вече са компенсирани загубите, натрупани в първите 3 месеца на годината (когато започна пандемията) и фондовете вече са с положителна доходност от началото на годината, уверява тя.

В края на първото полугодие има над 1,4 млрд. лв., които са разпределени като доход по сметките на осигурените лица, независимо от негативната доходност в края на първото тримесечие на тази година, обяснява финансовият мениджър.

Доходността компенсира таксите

Твърденията, че чрез високи такси пенсионните дружества "ограбват" хората, които влагат парите си в тях, са откровена лъжа, категорични са от бранша.

Истината е, че удържаме такси, но после ги възстановяваме и продължаваме да трупаме доход в партидата и така става възможно хората да имат повече налични пари в пенсионния си фонд, отколкото са постъпилите им брутни вноски, обяснява Петкова.

Тъй като парите по сметките им ежегодно се увеличават, в крайна сметка осигуряващите се не плащат на дружествата нито стотинка, за да управляват парите им. Бивш министър: Не се отказвайте от втора пенсия

Кои хора ще са ощетени, ако прехвърлят всичките си пари за пенсия в НОИ?

Повечето хора ще изгубят, ако решат да прехвърлят парите си от частните фондове в НОИ, твърди Петкова и подробно обяснява защо.

На първо място, ще бъдат ощетени онези хора, които нямат необходимия стаж, за да се пенсионират в първия стълб. Това са около 30-35% от първите правоимащи. За тях парите, които ще получат от универсалните фондове, ще са единствените, с които биха могли да разполагат от пенсионната система, докато получат право на някаква пенсия от държавното обществено осигуряване (ДОО). Обикновено, натрупаните суми по партидите на тази група са до 2500 лв. Всеки, който препоръчва на тези хора да си прехвърлят парите в ДОО, всъщност им вреди.

Други, около 35%, при настоящите условия, когато се пенсионират, ще получават минималната за страната пенсия. Минималната пенсия е с гарантиран размер и както знаете, от началото на 2021 г., ще бъде 300 лв. Това означава, че за всички, за които бъде изчислена пенсия за осигурителен стаж и възраст под този размер, ще е по-изгодно да не прехвърлят парите си, защото срещу тях отново няма да получат нищо. Тази група хора има натрупвания между 2500 до 8000 лв. Който препоръчва на тези хора да се прехвърлят, също им вреди.

Прехвърлянето в ДОО е неизгодно и за хората, които получават тавана на пенсията. Ако си прехвърлят парите, а при тях става въпрос за натрупани суми в универсалните фондове и от над 20 000 лв., те ще ги загубят и няма да получат нищо в замяна.

Така остават едни около 10%, които, в настоящия момент, имат в партидите си между 8000 лв. и 13 000 лв. При тях, всеки ще трябва да провери и да пресметне кое е по-изгодно за него и да реши сам, призовава Даниела Петкова.

Пенсионните фондове са стабилни, ще вземем повече, ако оставим парите си в тях

Призивите за масово прехвърляне на собствени средства от втори стълб към държавата са безотговорни и вслушването в тях може да доведе до сериозно нарушаване на интересите на много граждани. Тези призиви целят увреждане на бизнеса на пенсионните дружества, смятат от бранша.

Да се вреди умишлено на хиляди хора чрез оповестяване на неверни данни за пенсионните фондове и предизвикване на тревожност, даже паника, че трябва да си прехвърлят парите час по-скоро, е доста сериозно действие, за което може да се търси отговорност, предупреждава Петкова.

Пенсионните фондове са стабилни и няма риск да фалират. Те се контролират от различни независими една от друга институции – КФН, банки попечители, одиторски компании, вътрешните контролни органи на мажоритарните акционери. Нито една от многобройните проверки не е открила риск от фалит. Те са платежоспособни и могат във всеки един момент да изплатят дължимото на вложителите си.

Колкото и хора да напуснат, няма проблем да им се преведат парите в бюджета на държавното обществено осигуряване, а за оставащите също няма проблем, защото в капиталовото осигуряване няма преразпределение между партидите на отделните лица, както е в солидарното, където всичко е общо и без партиди, обяснява финансовият мениджър.

И 1000 човека да останат, ще управляваме парите им и ще се борим никой да не нарушава правото им на собственост върху тях, а това, вярваме, че ще им осигури и по-високи пенсионни доходи, от всички останали, които са се подлъгали да си прехвърлят парите в ДОО, категорична е Даниела Петкова.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.78941
 • GBP
  1
  2.32353
 • JPY
  100
  1.14363
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички