Бивш министър: Не се отказвайте от втора пенсия


Бивш министър: Не се отказвайте от втора пенсия
Снимка: iStock

12112

Българите не трябва да се отказват от частните пенсионни фондове и не бива да поверяват парите си за втора пенсия на държавата. Това съветва бившият икономически министър Николай Василев.

Като общество трябва изцяло да забравим за национализацията на втория пенсионен стълб. Категорично против съм прехвърлянето на партиди в НОИ, заяви Василев по време на форум, посветен на пенсионната система в България. Средната пенсия се повишава с почти 20%

Бившият министър е силен поддръжник на допълнителното пенсионно осигуряване и го разглежда като единствения начин да получаваме по-високи пенсии. "Моята препоръка е ролята на втория и третия стълб дори да се засилва. За целта вноските от 5% сега трябва да се повишават до 10% през следващите години. Така човек ще получава двойно по-голяма пенсия", препоръчва Василев.

От известно време държавата води кампания, за да убеди хората доброволно да прехвърлят парите си от частните фондове в НОИ. Властите промениха правилата и удължиха срока за прехвърлянето до 30 юни 2021 г. Замисълът е ясен – парите от частните фондове да покрият поне част от постоянно нарастващия дефицит във фонда за пенсии на НОИ, който в момента е над 6 млрд. лева. Недостигът в момента се покрива от държавния бюджет.

Бившият министър припомни, че когато са стартирани вторият и третият стълб, като добри примери в региона са давани Полша, Казахстан и донякъде Унгария. В момента обаче в тези страни има редица проблеми, като част от тях са започнали след национализация на втория стълб. Младите пенсионери с 3 пъти по-високи пенсии

"В момента България е един от най-добрите примери. За голямо съжаление, Унгария и Полша, които бяха за пример, национализираха по различни начини десетки милиарди евро, които реално бяха парите на осигурените лица. Средствата не само изчезнаха в тамошното НОИ, но дълговете и бюджетните дефицити на държавите се увеличиха. Т.е. парите просто бяха изядени.

Ако в България някой опита да направи нещо подобно, това означава натрупаните 17 млрд. лв. да бъдат изядени текущо. След това всичко се занулява. Така че категорично трябва да пресечем всякакви подобни желания, защото в момента се подстрекава това да се прави доброволно", обясни бившият икономически министър.

Макар пенсионните фондове да не носят висока доходност, тя покрива инфлацията. "Въпреки всякакви твърдения, пенсионните фондове бият инфлацията. За 18 години тя е около 77%, а доходността на универсалните пенсионни фондове е над 100%. На доброволните фондове дори е над 110%. Доходността е прилична и тя е по-висока от инфлацията", категоричен е Василев.

Той коментира и това, че има грешни изчисления, които подвеждат хората за реалната доходност при частното осигуряване. И посъветва да се засили информираността на българите.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички