Къде отидоха парите за запазване на работните места по мярката 60 на 40


Къде отидоха парите за запазване на работните места по мярката 60 на 40
Снимка: iStock/Guliver

4750

Близо 50% от сумата изплатена по т. нар. "мярка 60 на 40" е отишла към фирми, опериращи в София и Стара Загора, сочат данни публикувани в информационния бюлетин на Националния осигурителен институт. Към края на първото тримесечие на настоящата 2021 г., държавата е изплатила малко на 1 млрд. лева на българските работодатели по мярката за запазване на работните места, въведена в резултат на COVID-19 пандемията.

Така близо 490 млн. лева от тази сума е отишла за предприятия намиращи се в София и Стара Загора. 36.2% от общата сума от 1 млрд. лева е усвоена от фирми в София, а 12.3% - от компании опериращи в Стара Загора. Двата града оформят 41.2% от общият брой запазени работни места, като на столицата се дължат 33.2% от запазените места, а на Стара Загора – 8%.

Най-много работни места, респективно и най-голяма част от сумата е отишла към фирми опериращи в преработващата промишленост. Този икономически сектор е усвоил 42.6% от сумата или около 430 млн. лева. Запазените работни места оформят 42% от общия брой запазени позиции благодарение на мярката. Въпреки, че секторът се е възползвал от близо половината от общата сума, тя е помогнала на сравнително малък дял от засегнатите фирми – 16.6%.

"Това е логична последица от факта, че именно в този сектор са концентрирани работодатели със сравнително по-голям брой работници и служители, отколкото в другите сектори на икономиката. Обратно, в търговията, хотелиерството и ресторантьорството, броят на работодателите е по-голям, но с по-малък брой наети работници и служители.", става ясно от бюлетина на НОИ. Близо 1300 лв. за работник по схемата 60/40

Докато лидерството на София не е изненада поради високата икономическа активност на столицата, то Стара Загора представлява специфичен случай, тъй като едва 3% от работодателите възползвали от мярката са усвоили 12% от общата сума.

Причината за големия дял на изплатените средства е, че измежду подкрепените предприятия са големи работодатели от добивната промишленост и военнопромишления комплекс, регистрирани на територията на областта.

В регионален план, най-много са работодателите, запазените работни места и изплатените средства в областите на страната с най-висока икономическа активност – София – град, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Благоевград, Русе.

Разпределението по сектори на икономиката показва, че сред работодателите, получили подкрепа за поне един месец, най-голям е броят на тези, регистрирани в икономическа дейност "Търговия; Ремонт на автомобили и мотоциклети" (25% от общия брой подкрепени работодатели) и "Хотелиерство и ресторантьорство" (23% от общия брой подкрепени работодатели). В икономическа дейност „Преработваща промишленост“ са регистрирани близо 17% от всички подкрепени работодатели.

Първото плащане по мярката бе направено на 15 април 2020 г. От тази дата до края на месец март 2021 г. са извършени общо 103 плащания, което означава по едно плащане на малко повече от 3 дни. Средният брой месеци, които работодателите участват в мярката, е 5,6 месеца. Около 6% от работодателите са получили подкрепа само за един месец, а също толкова – 12 месеца.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички