Георгиев избегна въпроси за ипотекираната му тераса, която уж била обща


Георгиев избегна въпроси за ипотекираната му тераса, която уж била обща
Снимка: БГНЕС

3151

Пламен Георгиев е все още на поста си като председател на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), защото срещу него няма подаден официално сигнал заради имотната му сага. Това каза самият Георгиев, отговаряйки на журналистически въпроси, предаде Actualno.com. И призова да бъде подаден сигнал срещу него - "нека се подаде сигнал в прокуратурата, в парламента, в нашата комисия.. има хиляди органи".

Запитан как ще проверява безпристрастно хората, които твърди, че го заплашват, след като за самия него има сериозни неясноти относно имуществото си, ръководителят на КПКОНПИ заяви: "Атаките срещу мен идват от един и същ център - олигарсите, които са недоволни, че има борба с корупцията" и изтъкна, че има внесени искове за 3 млрд. лева. Вие какво очаквате, че всичко ще бъде безпроблемно?, продължи припряно той, отбягвайки журналистическите въпроси за терасата със сауната, която е ипотекирал, въпреки че твърди, че била обща част. Ръководителят на КПКОНПИ не отговори и дали комисията ще се самосезира за неговото имущество.

Вместо отговор на този въпрос той предложи друго: "Мога да ви кажа как вървят проверките на другите замесени (бел. ред. - на Цветанов и бившия му служител Симеон Велков) - в рамките на 4-5 дена сме установили нотариуса. Всички сделки са изповядани при един и същ нотариус, това ни направи впечатление. Обаче, разбира се, не можем да кажем, че има някаква конкретна връзка, защото това е нормална практика фирмите да изповядват. Изискали сме всички сделки извършени от фирма "Артекс" от 2007 година, проверили сме всички техни сделки, сега анализираме дали има други лица. В момента текат 4 проверки - проверката на бившата зам.-министърка Колева, на г-н Цветан Цветанов, на г-н Вежди Рашидов и също така проверката, която е на г-жа Цачева. Установихме, че част от сделките са осъществявани от юридически лица, т.е. не всички са закупували имотите като физически лица. Събрали сме цялата информация за фирмите, отделно сме изискали приемането на едно решение в НС, във връзка с измененията на ЗУТ (бел. ред. - т.нар. поправка "Артекс", приета на 25 януари, 2017 година), имаме всички обсъждания в парламентарните комисии, имаме гласуванията, за да установим кой кака е гласувал (бел. ред. - Actualno.com го установи в рамките на 1-2 часа при кръстосана проверка от екселската таблица в съответната стенограма на парламента), искали сме справка от Сметната палата дали има дарения на политически партии от фирма "Артекс" и не само от нея. Установили сме всички фирми на сем. Мирянови и сме изискали за всичките фирми дали тези фирми имат някаква политическа връзка с политически партии под формата на дарения, каквито и да са те. Това е изискана информация. Изискали сме също информация за всички фирми, осъществявали надзора върху жилищните сгради на "Артекс" и анализираме и там същите въпроси", разказа Георгиев.

Какво още каза той - прочетете ТУК.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички