Още заразени с коронавирус в България


Още заразени с коронавирус в България
Снимка: iStock

7192

Седем са новите случаи на коронавирус в България. С това заразените у нас стават 30. Това обяви шефът на кризисния щаб за борба с коронавируса генерал-майор Венцислав Мутафчийски след извънредното правителствено заседание тази вечер.

Пациентите са с разнообразен профил: възрастно семейство, пътувало в Австрия за ски; жена, която е била в контакт с пациент, болен от вируса; мъж, който е бил в контакт с 62-годишната лекарка, настанена във ВМА; 62-годишен мъж, пътвал за конференция в Брюксел и др., разкри Мутафчийски. Всички са над 55-годишна възраст.

Пристигащите от Испания също ще бъдат поставени под 14-дневна карантина. Част от пациентите у нас, заразени с коронавирус, са под домашна карантина.

По-рано днес парламентът обяви извънредно положение до 13 април заради коронавируса, което предвижда да бъдат забранени всякакви публични прояви. Затварят всякакви заведения, молове, фитнес зали, училища, университети детски градини и ясли, отменят се културни мероприятия. Това на практика блокира почти цялата държава.

Военният лекар, който ръководи и ВМА, коментира наложените днес тежки ограничения. Властите имат многобройни сигнали за нарушаване на карантината.

"Ако гледаме примера от други държави, които вече са в пика на епидемията, там забраниха абсолютно всичко. Напомням, че в Южна Корея основното огнище се е е предало в католическите храмове там. Затова бих препоръчал по твърди мерки за Великден. А и дотогава има доста време", заяви началникът на кризисния щаб.

Какъв бърз тест се използва за коронавируса, вижте тук.

Все още няма лечение за коронавируса. Продължават опитите в тази насока, но без успех. Болните се лекуват по начина, по който се третира интерсециална пневмония, но се използват по-съвременни антибиотици.

Макар да се работи активно, учените и фармацевтичните компании все още са далеч от създаването на ваксина. Такава ще има най-рано през есента на 2020 г., но по-вероятно през март 2021 г., посочи Мутафчийски.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички