Дубай е първи по ръст на цените на жилищата в света през 2023 г.


Дубай е първи по ръст на цените на жилищата в света през 2023 г.
Снимка: iStock

5809

Ускорената инфлация и постоянното повишаване на лихвите по ипотечните кредити през 2023 г. предизвикват сътресения на много имотни пазари по света. Макар че някои от тях поеха по-голямата част от тежестта, обемът от продажби на имоти, а не цените на жилищата са най-голямата жертва досега, пише консултантската компания Knight Frank.

Според нея макар че първокласните жилищни пазари са по-добре изолирани от променящата се парична политика предвид високия дял на купувачите със собствени средства в сектора (46%), те не са напълно имунизирани.

За последен път Knight Frank анализира градските пазари на луксозни имоти през декември 2022 г. Оттогава много неща се промениха. Нова Зеландия пристъпи към още 4 повишения на лихвите, с което общият им брой стана 12, Канада въведе забрана за покупки от чужденци, данък „имение“ в Лос Анджелис беше увеличен, а Сингапур повиши гербовия налог за чуждестранни купувачи от 30% на 60%.

Консултантската компания е поискала от глобалните си екипи анализатори да споделят наблюденията си за рисковете и възможностите пред луксозните жилищни пазари в страните им и да прогнозират накъде ще се насочат цените.

Кои градове са начело в прогнозите за 2023 г.?

От 26 проследени града Дубай продължава да води класацията за 2023 г., въпреки че годишният растеж се очаква да се охлади до 14% спрямо 44% през 2022 г.

Изненадващо 20 от 26 града още очакват цените да останат непроменени или да нараснат тази година. Токио, Париж, Мадрид и Маями очакват растеж от 4% през 2023 г. и допълват топ 5.

В Токио запазването на ниските лихви и засилването на чуждестранния интерес обясняват положителното развитие. В Маями ниските данъци, относителната стойност и търсенето от латиноамериканци са основните фактори. Париж и Мадрид изпитват недостиг на наличности от първокласни имоти и това смекчава натиска върху цените.

Охладен оптимизъм

Въпреки края на ерата на евтиното финансиране, растящите разходи за живот и песимистичните прогнози на МВФ, че „развитите икономики ще имат затруднения да надхвърлят ръст на БВП от 1,4% до края на 2024 г.“ общите прогнози са леко по-песимистични. Анализаторите очакват цените на луксозните имоти в света да отбележат ръст от 1,7% спрямо 1,9% преди това.

„На първо място недвижимите имоти са привлекателни във времена на несигурност и висока инфлация, тъй като позволяват диверсификация и действат като убежище срещу инфлацията. Второ, в някои части на региона, като в Нова Зеландия, има нарастващо разбиране, че ръководителите на централните банки ще направят завой в политиката и обемите от продажби ще се засилят, тъй като основите на пазара още са стабилни“, отбелязва Кристин Ли, ръководител на отдела за анализи за Азиатско-Тихоокеанския регион в Knight Frank.

Как се изменят прогнозите за цените на луксозните имоти?

От изследваните 26 града 6 се очаква да се представят по-силно от прогнозите преди 6 месеца, 9 ще запазят представянето си, а останалите 11 се очаква да забавят ръста си.

Прогнозите за Женева и Ванкувър се подобряват най-много в процентни пункта, а Берлин, Единбург, Дъблин, Лос Анджелис, Цюрих и Лисабон отчитат сериозно влошаване на очакванията, макар че спадовете остават сравнително малки – между 2% и 4%.

Прогнозите за 2024 г.?

Цените на луксозните имоти се очаква да се подобрят през 2024 г. и да отбележат среден ръст от 2% с изключение на Дубай.

Оукланд и Маями водят прогнозите за 2024 г., като и двата града се очаква да отчетат ръст от 5% за 12-месечния период. Оукланд се насочва към възстановяване, след като цените на луксозните имоти в града намаляха със 17% спрямо връхната им точка през третото тримесечие на 2021 г.

Същевременно в Мумбай подобряването на данните за БВП, относителната стойност в града и инвестициите в инфраструктурата ще тласнат цените нагоре, а в Сингапур, където прогнозата е за ръст на цените с 4%, търсенето ще продължи да изпреварва предлагането.

Мадрид (4%), Париж (3%) и Дъблин (2,5%) се очаква да се представят най-добре, като малките наличности от луксозни имоти и относителната устойчивост на икономиката им са факторите за положителните очаквания.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Нов лидер: Кой е най-оживеният пазар за луксозни имоти в света?

Бум на посещаемост, но не задълго? Туристите в Дубай надскочиха нивата отпреди COVID-19

Кои са най-добрите дестинации за дигитални номади в света?

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички