За първи път: Дубай изпревари по-утвърдени места за луксозни имоти


За първи път: Дубай изпревари по-утвърдени места за луксозни имоти
Снимка: iStock

3713

Растящото търсене на луксозни жилища е помогнало на Дубай да изпревари по-утвърдени центрове за първокласни имоти за първи път, а възстановяването на бизнес центъра в Персийския залив след пандемията продължава да привлича богатите хора в, включително руски купувачи, пише Financial Times.

Дубай е бил най-оживеният пазар за жилища на цена над 10 млн. долара през първото тримесечие на 2023 г. с 92 сделки на обща стойност 1,7 млрд. долара, сочат данни на консултантската компания Knight Frank. За сравнение, Хонконг е регистрирал 67 сделки на обща стойност 988 млн. долара, а Ню Йорк – 942 млн. долара с 58 сделки. В Лондон са финализирани 36 продажби за общо 736 млн. долара.

Много от най-богатите хора в света се обръщат към Дубай като финансов рай, докато се надпреварват за ограничените наличности от луксозни имоти. „Пазарът на луксозни жилища в Дубай продължава да привлича вниманието на богатите хора в света“, отбелязва Фейзал Дурани, ръководител на отдела за анализи за Близкия изток в Knight Frank, и допълва, че много от тях са били втори жилища. За 5-годишен период броят на продажбите на жилища на цена над 10 млн. долара е скочил 17 пъти.

На годишна база Лондон е излязъл начело през 2022 г. с 246 продадени жилища над 10 млн. долара на обща стойност 4,7 млрд. долара спрямо 3,9 млрд. долара, набрани в Дубай от 224 сделки.

Наложените санкции на Русия и на някои от водещите ѝ бизнесмени след войната в Украйна са увеличили притока на богаташи към Дубай от двете страни. ОАЕ, които имат тесни връзки със САЩ и Русия, остават неутрални в конфликта и приемат руснаци, на които не са наложени санкции.

Руското население в ОАЕ е нараснало 5 пъти от началото на войната до 500 000 души, според неофициални данни.

„Търсенето от руснаци още е силно, но сега е насочено главно към ултралуксозния сегмент. Мнозина се местят от страни като Швейцария и Великобритания. Те често купуват мезонети с двойно по-високи тавани с гледка към водата“, коментира Инга Брикулска, брокер в Driven Properties, която помага на руски семейства да се установят в Дубай.

Стойността на продажбите на имоти над 10 млн. долара е нараснала до 3,1 млрд. долара през първата половина на тази година спрямо 3,9 млрд. долара за цялата 2022 г. Стойността на първокласните жилищни имоти се е увеличила с 44% миналата година, към които се е прибавил ръст с още 11% през първото полугодие, предава Knight Frank.

Някои пазарни участници се опасяват, че третият имотен бум в Дубай през последните 20 години ще завърши със срив, както след финансовата криза през 2009 г. и свързаното с цената на петрола забавяне от 2014 г. Но според Дурани „нищо в данните или посоката на икономиката не предполага наближаването на повратен момент“.

Бумът при луксозните имоти намира отражение и на по-широкия пазар и помага за увеличаването на цените на апартаментите и на вилите съответно с 15% и 46% в края на юни спрямо същия период на 2022 г., сочат данните на Knight Frank.

Това тласка нагоре цените на жилищата и на наемите за не толкова богатите местни жители, тъй като все повече административни служители и работници се установяват в града, където бизнес активността не се вписва в тенденцията за забавяне на икономиката на други места.

Наред с по-високите цени на храните и на училищните такси това заплашва да подкопае конкурентното предимство на Дубай в привличането на чуждестранна работна ръка.

„Сред хората с професии още имат силно желание за установяване в Дубай. Но по-високите наеми и разходи за образование притискат все повече домакинства със средни и по-ниски доходи“, посочва Моника Малик, главен икономист в Abu Dhabi Commercial Bank.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Луксозните имоти: Колко струва най-скъпата къща в Дубай?

Кои са най-скъпите градове за живеене в света?

Бум на имотния пазар в Дубай

Най-големият печеливш от войната между Русия и Украйна

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички