Най-скъпата къща в Дубай е имение на стойност 204 млн. долара


Най-скъпата къща в Дубай е имение на стойност 204 млн. долара
Снимка: iStock

7719

Имение, наподобяващо Версай, е обявено за продажба в Дубай за 750 млн. дирхама (204 млн. долара), което го прави най-скъпата къща на нажежения пазар на луксозни имоти в града, пише Bloomberg.

Домът в желания квартал „Емирейтс Хилс“ е с вътрешна площ от 5500 кв. метра и 5 спални. С площ от 370 кв. метра основната спалня е по-голяма от повечето жилища. На приземния етаж има стаи за хранене и забавление. Сред другите удобства са гараж за 15 коли, 19 бани, вътрешни и външни басейни, два купола, аквариум от 80 000 литра с коралов риф, електрическа подстанция и паник стаи. Имението е разположено на терен от 6500 кв. метра в затворен комплекс, който гледа към голф игрище.

Имотът, наричан от брокери „Мраморния дворец“, е построен с италиански мрамор на стойност 80 млн. до 100 млн. дирхама. Строителството му е отнело близо 12 години и е завършен през 2018 г., предава Luxhabitat Sotheby’s International Realty, която продава имота. 70 квалифицирани служители са добавили 700 000 фини златни листчета варак, върху които се трудили над 9 месеца, допълва компанията. Домът е украсен с около 400 произведения на изкуството от личната колекция на собственика, предимно статуи и картини от XIX и XX век. Собственикът е готов да преговаря, за да ги включи в обзавеждането на дома при покупката.

Собственикът е местен строителен предприемач, който не иска името му да се съобщава.

„Жилището не е по всеки вкус или стил“, споделя брокерът Кунал Сингх от Luxhabitat Sotheby’s, според когото купувачите или ще го харесат, или няма.

Имотният пазар в Дубай процъфтява от края на 2020 г., възход, който трае много по-дълго, отколкото имотният бум на други места през пандемията от COVID-19. Ралито е частична корекция след близо 6-годишния спад на пазара. Справянето с пандемията от Дубай позволи на града бързо да отвори отново, като привлече банкери, установили се там от места като Сингапур или Хонконг. Богатите хора в света купуват имоти като начин да съхранят парите си в несигурната световна икономика. А приток на руснаци след войната в Украйна помогна за задържане на бума.

Сред мегасделките напоследък бяха продажбата за 125 млн. дирхама на празен крайбрежен терен и покупката за 420 млн. дирхама на мезонет край Персийския залив. Но цената на квадратен метър на „Мраморния дворец“ – 134 550 дирхама, е над 2 пъти по-висока спрямо други имоти в „Емирейтс Хилс“. Предишната най-скъпа продажба на жилище в квартала беше за 210 млн. дирхама, или 60 430 дирхама на квадратен метър, през август 2022 г., сочат данни на Дубайския имотен регистър.

Само една обява в града конкурира имението – планиран мезонет в проекта Bugatti by Binghatti също струва 750 млн. дирхама, но още не е построен. Като цяло имотите, готови за нанасяне, постигат по-високи цени, отколкото тези в строеж. Апартаментът, „небесното имение“, както го нарича предприемачът, ще се предлага с асансьор за коли и трябва да излезе на пазара след 3 години.

Сингх смята, че има само около 5 до 10 потенциални купувачи в света, които са достатъчно богати и заинтересовани, за да купят „Мраморния дворец“.

Двама от тях са направили оглед на жилището през последните 3 седмици, допълва брокерът. Единият – руснак, изпратил свой представител, за да огледа имота, трябвало да помисли как да придвижи такава сума. Вторият е индийски клиент, който вече притежава 3 имота в „Емирейтс Хилс“, но съпругата му се колебае, тъй като клони повече към нещо по-съвременно, казва Сингх.

„Това е имот, който бихте купили, за да се покажете, да съберете хора от елита, лидери, политици“, посочва Кери Майкъл, маркетингов директор на Luxhabitat Sotheby’s. „Човекът, който ще го купи, определено е в политиката, сред ръководните кадри. Те искат да забавляват хората, не можете да го направите на Палм и да останете незабелязани, да не привлечете медийното внимание. В „Емирейтс Хилс“ можете да поканите семейство Обама или шейхове и да ги забавлявате“, допълва тя, като има предвид Палм Джумейра, изкуствения архипелаг с много луксозни жилища.

Според Сингх цената на имота е частично оправдана заради стойността на времето и материалите, вложени в изграждането. Локацията е на минути от Палм Джумейра и на 25 минути от Международния финансов център на Дубай.

Затвореният комплекс „Емирейтс Хилс“ беше създаден преди 20 години и често е наричан Бевърли Хилс на Дубай без връзките с кино индустрията. По средата преминава голф игрище. Общият размер на терена на „Мраморния дворец“ го прави един от най-големите в комплекса. Съседен терен с площ от около 560 кв. Метра може да бъде купен или нает от строителна компания за изграждане на тенис или пикълбол корт.

В главната стая има 2 бани, втората по големина спалня е с площ от 230 кв. метра, а стаите за гости са големи по 90 кв. метра, една от тях сега се използва за съхраняване на вино. Има и 12 стаи за персонала с пространство за до 25 души и два банкови сейфа. Собственикът е построил жилището и живее в него след развод.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Какви българи купуват имоти в Дубай?

Над 200 българи с луксозни имоти в Дубай

Бум на имотния пазар в Дубай

Продадоха най-скъпия регистрационен номер в света. Колко струва?

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички