Дубай продължава да печели от войната между Русия и Украйна


Дубай продължава да печели от войната между Русия и Украйна
Снимка: iStock

9402

Секторът на недвижимите имоти в Дубай става все по-силен, тъй като растежът и реформите в богатите на петрол държави от Арабския залив привличат повече чуждестранни жители, компании и инвеститори.

Сделките с имоти в Дубай от началото на годината достигнаха рекорд до края на 2022 г., надминавайки предишни върхови постижения, достигнати през същия период на 2009 г., по данни на най-голямата консултантска компания в сферата на недвижимите имоти CBRE Group. Увеличението може отчасти да се дължи на геополитическата криза, която облагодетелства Дубай и Обединените арабски емирства.

"Дубай е център и Дубай се възползва от войната между Иран и Ирак, от войната между Кувейт и Ирак, от войната между Америка и Ирак, от Арабската пролет. Така че Дубай продължава да се възползва днес от руско-украинската война, за съжаление.", казва пред CNBC Хюсеин Саджуани, председател на Damac, една от най-големите частни строителни компании в ОАЕ. Кои държави спечелиха най-много от войната и санкциите срещу Русия?

В рамките на седмици след пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна, вълни от руски граждани пристигнаха в Дубай, за да пребивават и да инвестират парите си в имоти, където да бъдат защитени от западните санкции. Експерти разкриват пред CNBC, че руснаците са купили най-много имоти сред всички чужди инвеститори в Дубай. 15% от клиентите на компанията на Саджуани са от Русия. Къде харчат парите си руските олигарси, за да избягат от санкциите?

Дубай вече се наслаждаваше на най-горещия си пазар на недвижими имоти от години в първите месеци на войната. Продажбите в сектора са нараснали с 45% на годишна база през април 2022 година и с 51% през май, по данни на местните власти.

Все по-популярен и все по-скъп

Икономическите проблеми в други големи градове също допринасят за нарастващата популярност на близкоизточния град. "Дубай се възползва от по-високите данъци в Европа и от липсата на сигурност в Лондон, Париж и други европейски градове.", твърди имотният магнат.

Дубай е търговската и развлекателна столица на ОАЕ, която се гордее с приблизително 90% емигрантско население и предлага нулев данък върху доходите. Той е сред най-безопасните градове в света от години, което се дължи до голяма степен на силно ограничителните закони и действащото смъртно наказание, което беше критикувано от много правозащитни организации.

Разходите за живот в Дубай и пазарът на имоти в града ще продължат да се покачват. "Дубай става скъп и ще бъде по-скъп. Това е житейски факт, защото когато имате много богати хора в големи корпорации, търсенето расте", обяснява Саджуани. Спасителният пристан за руските олигарси

Много жители се оплакват от увеличение на цените на наемите с 50% или повече на годишна база, а някои се местят в по-малки и обикновени жилища заради по-достъпната цена. Това обаче няма да накара хората да напуснат Дубай.

Въпреки че признава положителният ефект, който чуждестранният конфликт понякога оказва върху икономиката на ОАЕ, имотният магнат е напълно наясно с рисковете от истинска опасност за страната. "Ако има някаква голяма война като тази между Ирак и Иран, ако се стигне до голяма война между Иран и Израел, Америка или каквото и да е... това ще окаже влияние върху страната", убеден е Саджуани.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

След санкциите - ето къде пътуват руските туристи извън Европа

Летището в Дубай отново е шампион по международни полети

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички