Социализмът винаги се проваля и е пагубен за обществото

Социализмът винаги се проваля и е пагубен за обществото
Източник: Getty Images

Социализмът се е провалял навсякъде, където е бил прилаган и в крайна сметка води до разпадащи се общества, смята изпълнителният директор на JP Morgan Джейми Даймън.

Идеята за социалистически контрол върху средствата за производство ще бъде пагубна за САЩ, убеден е шефът на най-голямата американска банка. Той се противопоставя на радикалните идеи на хора като сенатор Бърни Сандърс, който е сред водещите фигури в надпреварата за официален кандидат-президент на демократите.

"Повечето държавни предприятия не вършат особено добра работа", тъй като с времето се корумпират, за което има примери по цял свят, смята топ банкерът, говорейки пред CNBC на Световния икономически форум в Давос.

Даймън обаче няма илюзии, че капитализмът е перфектен, нито пък всяка публична компания е перфектна. Те също имат недостатъци.

Според него поколението на милениалите на Запад не разбира какво е социализъм, тъй като не са имали никакъв реален досег с този строй.

Бърни Сандърс е най-изтъкнатият привърженик на социалистическите идеи сред кандидатите за президент, но много от конкурентите му сред демократите също подкрепят универсалното здравеопазване, повишаването на данъците за бизнеса и по-големия държавен контрол върху частните предприятия.

Даймън критикува социалистическите правителства, които обикновено се справят зле с разпределянето на капитала и в крайна сметка подкрепят популистки начинания и абсолютно безполезни проекти.

"След като направите това, ще имате разпадащо се общество", категоричен е банкерът.

Макар да не е перфектен, капитализмът е да реши най-належащите обществени проблеми.

"Трябва да се оправят училищата, инфраструктурата, здравеопазването. Можем да поправим всичко това в капиталистическо общество", посочва той.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.