Кой е новият изпълнителен директор на OpenAI, заменил Сам Aлтман?


Кой е новият изпълнителен директор на OpenAI, заменил Сам Aлтман?
Снимка: Getty Images

2767

Изминаха едва няколко дни, откакто бившият главен изпълнителен директор на OpenAI – Сам Алтман беше свален в шокиращ ход – и заместникът му вече е ясен, пише CNBC.

След уикенд на слухове и спекулации, стана ясно, че Емет Шиър, бивш съосновател и главен изпълнителен директор на Twitch, ще заеме ръководния пост в OpenAI, най-известната компания за изкуствен интелект в света.

Шиър публикува в X рано в понеделник, като обяви, че е получил обаждане от компанията с молба да стане временен изпълнителен директор – предложение, което той е приел, „след като се консултирах със семейството си и помислий върху него няколко часа“.

Тази новина идва, след като Сам Алтман, който ръководеше OpenAI през разработването на популярния чатбот с генеративен изкуствен интелект ChatGPT, напусна след натиск от борда да се оттегли.

Причините за напускането му са неясни, но някои вътрешни лица изразиха притеснението си, че Олтман не е подходящ за поста.

Кой е Емет Шиър?

Снимка: Getty Images

Емет Шиър е голямо име в Силициевата долина, но за повечето хора е непознат

Той превърна Twitch – платформата за стрийминг на живо, която съоснова с Джъстин Кан, Майкъл Сейбел и Кайл Фогт през 2007 г. – от първоначално излъчващ живота в Кан 24/7 до световен феномен. Twitch беше придобит от Amazon за 1 млрд. долара през 2014 г. и Шиър се оттегли като главен изпълнителен директор на Twitch миналата година.

По време на работата си в компанията той се сблъсква с напрежение от стриймърите, които смятат, че платформата не защитава техните интереси. Влизат в напрегната битка за таланти с конкурента YouTube, като последният привлече няколко високопоставени личности от Twitch с изгодни ексклузивни договори за излъчване.

След напускането си Шиър става партньор в Y Combinator, ускорител на стартъпи, в който преди това Алтман беше президент.

 

 

Преди Шиър да започне в Twitch, той беше съосновател на Kiko Calendar, календарно приложение, върху което работи в програмата Y Combinator през 2005 г.

В публикацията си в X Шиър обясни защо е поел работата на OpenAI.

„Наскоро подадох оставка като главен изпълнителен директор на Twitch поради раждането на сега 9-месечния ми син. Прекарването на време с него беше толкова полезно, колкото си мислех, че ще бъде, и с радост избягвах работа на пълен работен ден“, казва още Шиър в публикацията.

„Приех тази работа, защото вярвам, че OpenAI е една от най-важните компании, които съществуват в момента. Когато бордът сподели ситуацията и ме помоли да поема тази роля, не взех решението леко. В крайна сметка почувствах, че съм длъжен да помогна, ако мога“, добавя той.

Защо е от значение кой ръководи ChatGPT?

Снимка: Getty Images

Бързото издигане на Шиър до главен изпълнителен директор на OpenAI го поставя начело на една от най-важните компании за изкуствен интелект в света

OpenAI е известен със своя популярен генериращ AI чатбот, ChatGPT.

Мощната технология която стои зад този чатбот, се нарича голям езиков модел или LLM. Това е AI модел, способен да обработва и генерира човешки език, базиран на обучение от огромни количества данни.

Като ръководител на OpenAI, Шиър вероятно ще се сблъска с натиск от регулаторите, които внимателно следят компаниите, предлагащи модели с изкуствен интелект, предвид рисковете, които технологията крие във връзка с дезинформацията и потенциалното изместване на работни места.

ОЩЕ: Директорът на OpenAI смята, че изкуственият интелект може да унищожи човечеството, но все пак иска да се използва

По-рано този месец във Великобритания се проведе ключова среща на високо равнище по въпросите за безопасността на изкуствения интелект, на която присъстваха големи основополагащи компании в областта, за да обсъдят някои от най-належащите въпроси.

Особено важен проблем в списъка на дискусионните области за световните лидери беше „екзистенциалният риск“, който изкуственият интелект представлява за хората.

Самият Алтман е предупреждавал за заплахата изкуственият интелект да изкорени човечеството, въпреки че беше начело на компания, ръководеща бързото развитие на технологията.

Източник: CNBC

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Уволниха шефа на ChatGPT

Уволненият директор на ChatGPT бързо си намери нова работа

Как изкуственият интелект промени Черния петък тази година?

Как предприятията внедряват изкуствения интелект в производствени линии?

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички