OpenAI уволни главния изпълнителен директор


OpenAI уволни главния изпълнителен директор
Снимка: Getty Images

2354

OpenAI, компанията, която стартира ChatGPT преди година, съобщи, че е уволнила главния изпълнителен директор Сам Алтман, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

38-годишният Алтман се превърна в сензация в света на технологиите с пускането на ChatGPT - чатбот с изкуствен интелект с безпрецедентни възможности, който само за секунди създава съдържание на човешко ниво, например стихове или произведения на изкуството.

Той бързо се превърна в най-новата звезда на Силициевата долина, пътувайки по света, за да се среща с политически лидери и огромна аудитория, запленена от обещанията и заплахите на изкуствения интелект.

Още: Илон Мъск пусна своя отговор на ChatGPT - xAI, "саркастичен" чатбот с достъп до X

Уволнението му напълно изненада технологичния свят, като в социалните мрежи се появиха слухове за причините за внезапното уволнение.

В изявление на борда на OpenAI се казва, че напускането на Алтман "следва процес на обмислен преглед", в резултат на който се стига до заключението, че "той не е бил последователно откровен в комуникацията си с борда, което е възпрепятствало способността му да упражнява своите отговорности".

"Бордът вече няма доверие в способността му да продължи да ръководи OpenAI", се казва в заключението.

В публикация в X Алтман заяви, че "обича времето, прекарано в OpenAI".

Още: Авторът на "Игра на тронове" съди създателя на ChatGPT за авторски права

"То беше трансформиращо за мен лично и, надявам се, малко за света".

Той заяви, че ще има "повече какво да каже за това какво следва по-късно".

Стартирането на ChatGPT разпали надпревара в областта на изкуствения интелект - обявена за следващата голяма глава в технологиите - с претенденти, сред които технологичните гиганти Amazon, Google, Microsoft и Meta.

Microsoft инвестира милиарди долари в OpenAI и вгради технологията на компанията в своите предложения, включително в търсачката Bing.

Google, изненадана от ситуацията, бързо започна да предлага свои собствени продукти с изкуствен интелект, включително чатбота Bard.

Алтман е свидетелствал пред Конгреса на САЩ за ИИ и е разговарял с държавни глави за технологията, тъй като натискът за регулиране на рисковете, като например потенциалното използване на ИИ за биологични оръжия, дезинформация и други заплахи, се увеличава.

В изявлението се казва, че управителният съвет е "благодарен на Сам за многобройния му принос към основаването и развитието на OpenAI. В същото време вярваме, че е необходимо ново ръководство, за да продължим напред."

Алтман ще бъде заместен временно от Мира Мурати, главен технологичен директор на компанията, се казва в изявлението.

"Имаме дългосрочно партньорство с OpenAI и Microsoft остава ангажирана с Мира и техния екип, докато предоставяме тази следваща ера на изкуствения интелект на нашите клиенти", каза говорител на Microsoft в изявление.

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички