Apple иска да произвежда 1/4 от своите iPhone в Индия. Ще успее ли?


Apple иска да произвежда 1/4 от своите iPhone в Индия. Ще успее ли?
Снимка: Apple

3730

Американският технологичен гигант Apple планира да прехвърли до 1/4 от световното си производство в Индия в бъдеще, заяви министърът на търговията и индустрията Пиюш Гоял, цитиран от DPA.

Гоял нарече Apple "още една история на успеха" за страната му. "Около 5-7 на сто от производството на Apple вече е в Индия. Ако не греша, те се стремят то да достигне до 25 на сто", казва министърът на пресконференция, цитиран от индийския вестник Business Today.

През септември JPMorgan също прогнозира, че Apple може да произвежда 25% от всички iPhone в световен мащаб в Индия до 2025 година, припомня CNBC.

Миналата година Apple за първи път започна да сглобява своя флагман iPhone 14 в Индия. Компанията от Купертино произвежда iPhone в Индия от 2017 г., но обикновено това са по-стари модели.

Доставчиците на Apple се насочват все повече към Индия като производствена база за iPhone, която отстъпва единствено на Китай - основната страна за производство на устройствата. Тайванската фирма Foxconn, основният производител на iPhone на Apple, произвежда смартфоните в своята фабрика в Източна Индия. Ограничават производството на iPhone. Задава ли се недостиг?

Производителите на iPhone Foxconn, Wistron и Pegatron, както и редица доставчици на компоненти, са създали общо 50 000 работни места в Индия от август 2021 година. Те вероятно са създали и около 100 000 "непреки" работни места, каза неотдавна пред DPA говорител за индийското министерство на електрониката.

Според него правителствените инициативи за производство на смартфони са влезли в сила в Индия през август 2021 година. Тези инициативи изискват също компаниите редовно да предоставят на министерството данни за работните места.

В последно време нееднократно се появяват съобщения, че Apple иска все повече да диверсифицира веригата си за доставки – основно към Индия и Виетнам – с оглед на строгите пандемични мерки, както и геополитическото напрежение с Китай.

Apple има само 5% пазарен дял на пазара на смартфони в Индия, но изпълнителният директор Тим Кук отдавна вижда страната като потенциална област за растеж.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Apple намалява производството на един iPhone, но увеличава на друг

Още от Джаджи


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички