Колко трябва да работят българите и европейците за един iPhone?


Колко трябва да работят българите и европейците за един iPhone?
Снимка: Getty Images

5248

Колко дни трябва да работят българите, германците, македонците или турците, за да могат да си позволят най-новия модел iPhone? За една нестандартна класация, която нагледно показва разликите между отделните страни в Европа, разказва Deutsche Welle.

Порталът Verivox от две години насам изготвя т.нар. iPhone-индекс, който показва колко дълго трябва да работят хората в дадена страна, за да си купят последния модел iPhone. В актуалния случай става дума за iPhone 12 с 64 гигабайта памет.

От 3 до 85 дни

Изчисленията се правят на базата на средната брутна заплата в съответната страна. След това месечната заплата се разделя на 21, колкото са средно работните дни на месец. Така става ясно колко дни работа са нужни за покупката на въпросния iPhone. Тъй като цените на телефоните на Apple не се различават особено в отделните страни, iPhone е много подходящ като база за сравнение на покупателната способност в различните държави, обясняват авторите на класацията.

Ето какво показва актуалният iPhone-индекс: докато германците трябва да работят средно 8 дни, за да си позволят покупката на последния модел iPhone, гражданите на Лихтенщайн с техните по-високи доходи събират сумата за около 3 дни. Именно Лихтенщайн оглавява класацията на Verivox, а в самото ѝ дъно е Молдова, чиито жители трябва да работят средно 85 дни, за да си позволят същия модел iPhone.

В тази класация България се нарежда някъде по средата – българите трябва да работят средно 41 дни, за да си купят iPhone 12. В съседна Румъния са нужни 24 дни, в Гърция – 20 дни, в Турция – 36 дни, а в Северна Македония – 76 дни.

Още числа

От класацията на Verivox научаваме още, че в по-бедните страни iPhone нерядко се оказва по-скъп, отколкото в по-богатите държави. Докато в Германия iPhone 12 струва около 900 евро, в Северна Македония той се продава за над 1000 евро. Относително скъп е iPhone и в Гърция и Унгария, където цената му надхвърля 950 евро. Според портала Verivox, разликите в цените се дължат на различните данъци и вносни такси.

Индексът позволява и това сравнение: докато с една заплата македонците и молдовците не могат да си купят и половин iPhone, потребителите в Лихтенщайн са в състояние да си закупят над 7 телефона.

Още от Джаджи


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички