Професионални инструменти: предимства и различия спрямо ръчните им аналози


Професионални инструменти: предимства и различия спрямо ръчните им аналози
Снимка: Инструменти

5658

В търсенето на инструменти за извършване на строително-ремонтни, а и всякакъв тип дейности у дома, както и във връзка с изпълнението на професионалните ви ангажименти, имате две възможности.

Едната е да се доверите на традиционните ръчни инструменти, а другата - да заложите на електрическите им, подобрени аналози. Днес професионалните инструменти са все по-предпочитани както в бита, така и в индустрията, поради редица причини, които предстои да разгледаме.

Основни различия между ръчни и електро инструменти

Преди да разгледаме предимствата на професионалните инструменти, нека да видим кои са съществените им различия пред обикновените, ръчни инструменти.

Както се подразбира от името им, за извършването на определена дейност, посредством използването на ръчни инструменти, е необходимо прилагането на изцяло ръчен труд. За да развиете винт например, разчитате единствено и само на отвертката и усилията, положени от ваша страна. Ръчните инструменти са с по-малко движещи се части и с опростена конструкция.

При употребата на професионални инструменти също се полага труд, но с тази разлика, че той е далеч по-автоматизиран. Професионалните електроинструменти са оборудвани с източник на захранване, който позволява голяма част от работните процеси да бъдат автоматизирани, следователно, по-бързи и лесни за изпълнение. Професионалните инструменти също разполагат и с ред други механизми, които им позволяват да работят далеч по-ефективно и с по-голяма мощност в сравнение с ръчните им аналози.

Нека да обобщим: електрическите професионални инструменти използват източник на захранване (най-често батерия, акумулатор или електричество), за да работят, докато ръчните инструменти разчитат изцяло на човешката сила за работа.

Предимства на професионалните пред ръчните инструменти

Най-голямото предимство при употребата на професионални инструменти е мощността им. Тяхната структура и механизми, наред със снабдеността им с мотори, които се захранват с електричество или батерия, осигуряват значителна работна мощ.

Не е нужно да сте специалист, за да пресметнете колко усилия ще са ви нужни, за да развиете/завиете винт, видия и други с традиционна отвертка и колко усилия ще са ви нужни за същата дейност, когато използвате акумулаторен винтоверт например.

По-голямата мощност води до по-голяма прецизност и спестява време за изпълнението на дадена дейност. Да вземем за пример ъглошлайфа (известен още като флекс, шлайф машина и др.) и неговия аналог - ръчната пила. Механизмите на ъглошлайфа позволяват далеч по-точно и бързо рязане на метал, арматура, плочки и други, за разлика от ръчната пила за метал.

Днес някои задачи не могат да бъдат извършени без наличието на професионални инструменти. Електрическата бормашина е отличен пример - без това съвременно устройство, което днес се предлага в множество вариации, механизми и екстри, строително-ремонтните, металообработващите, а и ред други дейности в бита и индустрията, са немислими.

На последно, но не по важност място, разбира се, си струва да споменем и безопасността по време на използването на професионални инструменти. При употребата както на ръчни, така и на електрически инструменти, е необходимо да се спазват определени правила за безопасна работа.

Професионалните инструменти са проектирани по начин, който ви гарантира високо ниво на безопасност, която в много случаи е и по-голяма от ръчните.

Още от Джаджи


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички