САЩ санкционира Mikron - най-големия руски производител на микрочипове


САЩ санкционира Mikron - най-големия руски производител на микрочипове
Снимка: Mikron

9244

Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на най-големия руски производител на микрочипове и микроелектроника, както и на още 20 други компании, работещи в технологичния, морския и аерокосмическия сектор, които според Вашингтон помагат на Русия за войната в Украйна, съобщава Financial Times.

Наказателните мерки, които идват след наложените миналата седмица санкции срещу руската отбранителна индустрия, са част от по-широки усилия на Вашингтон да блокира руските вериги за доставки и да ограничи достъпа на Русия до ресурси, от които се нуждае, за да снабдява и финансира инвазията си в Украйна.

Министерството на финансите заяви, че новият пакет санкции е насочено специално към групи, които са "злонамерени кибер лица" и "инструмент за военната машина на Руската федерация", както и компании, помагащи на Русия да избягва западните санкции.

Една от най-големите компании, които ще бъдат засегнати от новите санкции, е най-големият производител на чипове в Русия - Mikron. Компанията е отговорна за повече от половината от руския износ на микроелектроника и произвежда чипа, разположен в руските банкови карти "Мир", съобщиха от Министерството на финансите.

САЩ налагат санкции и на базираната в Москва група Serniya Engineering, за която твърдят, че е в центъра на мрежа за обществени поръчки от няколко държави, предназначена "да прикрие крайните потребители на руските военни и разузнавателни агенции, които разчитат на критични западни технологии".

ЕС и Япония вече наложиха ограничения за износ на компанията Serniya Engineering, докато Обединеното кралство ще наложи свои собствени санкции на тази компания, посочиха от САЩ. В схемата е замесен и руският производител на оборудване Sertal. Санкционираните компании са обвинени в незаконно набавяне на оборудване и технологии с двойна употреба, използвани за военни цели.

"Русия не само продължава да нарушава суверенитета на Украйна със своята непредизвикана агресия, но също така ескалира атаките си, нанасяйки удари срещу цивилни и населени места", посочи министърът на финансите Джанет Йелън. "Ще продължим да се целим в руската военна машина чрез санкции от всеки възможен ъгъл, докато тази безсмислена война не приключи", добави тя.

Като част от новите санкции САЩ посочиха и 13 допълнителни руски лица, повечето от които свързани с компанията Serniya.

Все още не е ясно колко силно последните санкции ще засегнат руските компании, но въздействието няма да бъде бързо.

"Санкциите срещу веригата за доставки са маратон", каза той, "като се има предвид, че ще отнеме време на руския бизнес и отбранителния сектор да усетят смущението, което тези ограничения трябва да доведат", посочва Даниел Танебаум, специалист по санкциите в консултантската фирма за управление Oliver Wyman.

Западните държави ще се опитат да намерят нови основания за санкции срещу Русия, каза руският президент Владимир Путин в четвъртък, добавяйки, че страната му трябва да се стреми да запази работни места и да създаде нови.

Още от Джаджи


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички