Шеф в Samsung дал смартфон на дъщеря си чак на 11 години


Шеф в Samsung дал смартфон на дъщеря си чак на 11 години
Снимка: iStock

9726

Високопоставен изпълнителен директор на южнокорейския технологичен гигант Samsung не е разрешил на дъщеря си да има собствен смартфон, преди тя да навърши 11 години.

"От моя лична гледна точка, дъщеря ми получи смартфон, когато беше на 11 години", разказва Джеймс Кито, вицепрезидент, ръководител на отдела MX за Обединеното кралство и Ирландия, в радиошоу по BBC.

"Аз лично не бих ѝ дал такъв твърде рано, но това е родителско решение кога да вземете телефон на детето си", казва той.

Много родители дават телефони на децата си преди това. Според проучване от 2021 г. на сайта за рецензии Common Sense Media повече от 2/5 (42%) от децата имат собствен телефон до 10-годишна възраст. След това тази цифра нараства до 71% до 12-годишна възраст, а до 14-годишна възраст е 91%. Само 1 от 10 деца в България няма мобилен телефон

"Какъвто и избор да направите и на каквато и възраст да направите този избор за вашето дете, важно е да се уверите, че ако имат достъп до интернет, имат достъп до него по безопасен начин", съветва Кито, цитиран от CNBC.

Всички доставчици на мобилни телефони имат безплатни функции за родителски контрол, които могат да ограничат съдържанието, до което децата имат достъп през интернет на своите телефони, но те не винаги се включват автоматично, според комуникационния регулатор Ofcom.

Готови или не за смартфон

Решението дали едно дете е готово да притежава смартфон или не, трябва да се основава на собственото му развитие, а не на конкретна възраст, според Меган Морена, професор по педиатрия в Университета на Уисконсин. Една трета от децата използват смартфон още преди да проходят

"Настоящите доказателства не подкрепят конкретна възраст, на която смартфонът се или не се препоръчва", казва Морена пред CNBC.

"Използването на етапен подход вероятно е по-добър начин за оценка на интереса и готовността на детето за телефон", съветва тя.

Още от Джаджи


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички