Супергерой в тяло на смартфон


Супергерой в тяло на смартфон
Снимка: Samsung

7191

Galaxy Z серията на Samsung сама по себе си е много интересна. Предшественикът на актуалния Galaxy Z Fold4 бе наречен от мнозина "най-добрия сгъваем телефон". Представете си тогава колко добър е самият Galaxy Z Fold4.

Първото впечатление от Samsung Galaxy Z Fold4 е, че няма никаква опасност да се загуби в ръцете ви, или в чантата ви. С размери (в сгънат вид) 155,1 x 67,1 x 15,8 мм и тегло от 263 г това определено не е най-портативният смартфон на пазара. В същото време Galaxy Z Fold4 е изумително компактен, ако имаме предвид, че комбинира две устройства - смартфон и малък (7,6-инчов) таблет.

Ако трябва да опишем с едно изречение неговата концепция, то би било: "смартфон, който се разгъва вертикално (т.е. като книжка) в таблет". Конструкцията на Galaxy Z Fold4 показва цялостната еволюция на устройствата с този "форм фактор". Отпред имаме удобен за използване с една ръка 6,2-инчов 120 Hz дисплей. Конструкцията е олекотена и изчистена, с по-тънка и здрава панта на сгъвката и с по-тесни рамки на предния панел. Устройството се усеща здраво при боравене и се предлага в цветовете "Графитено зелено", "Мистично черно" и "Капучино".

Разтварянето на Z Fold4 разгръща (или, ако предпочитате - "имплементира") пред вас един необятен 7,6-инчов Dynamic AMOLED 2X екран с размерите на малък таблет. Той е "като жив" и не се свени да демонстрира своите отлична яркост (до 1000 нита), контраст и прекрасни цветове, без да игнорираме и адаптивната честота на опресняване, достигаща 120Hz. Последното означава и добро гейминг изживяване, но повече за това - след малко.

Смартфонът се възвисява и с качеството на заснемането. Основната камера е 50MP основен сензор с автофокус и оптична стабилизация на изображението. Към това добавяме 12МР ултраширока камера, 10МР телефото с 3-кратно оптично и 30-кратно цифрово увеличение, 10-мегапикселова селфи камера на външния дисплей и един 4МР сензор, скрит в основния дисплей. Основната 50-мегапикселова камера прави изображения, които са сред най-добрите на пазара, включително сред устройствата, които са преки конкуренти.

С Galaxy Z Fold4 има няколко начина да си направите селфи, включително чрез скромния 4МР сензор или с 10-мегапикселовата предна камера. А третият е да поискате, за разкош, чест и слава, да се снимате с основната камера. В последния случай може да си направите 50-мегапикселово селфи като използвате външния дисплей като визьор. Не на последно място, Nightography възможностите на устройството са отлични и режимът за нощни снимки прави чудесни снимки при слаба светлина.

Освен факта, че е ефективно комбинирано устройство (смартфон/таблет), друга причина да наречем Galaxy Z Fold4 "супергерой" е неговата сурова хардуерна производителност. Устройството е чистокръвно 5G и лети със своя чип Snapdragon 8 Plus Gen 1, в комбинация с 12GB RAM. Това осигурява пъргава работа и чудесен гейминг дори с графично интензивни игри. Вградената памет се предлага с вариант от 256GB и 512GB. Цялата тази мощност, и всичките тези екрани и камери, изискват много енергия. За щастие, капацитетът на батерията от 4400 mAh и добрият енергиен мениджмънт осигуряват време на работа с продължителност над един работен ден.

След всичко това е ясно, че в хардуерно отношение пред нас е едно иновативно устройство с висока производителност. Софтуерът също идва с добри новини. Galaxy Z Fold4 работи с Android 12L - специална версия на операционната система, предназначена за устройства с голям екран, включително за сгъваеми телефони.

В допълнение, разполагаме и с ненадмината досега в мобилния свят възможност за многозадачна работа. На големия дисплей можете да работите едновременно с до три приложения. В долната част на екрана има нова лента със задачи (taskbar), която автоматично показва последните използвани приложения. По добре познат от настолните компютри начин там можем да закачим и свои любими приложения, както и да преминаваме от едно приложение в друго

Чудесно работи и функцията за drag and drop, която прави нещата много удобни. Само един пример - можете с "издърпване" да прикачите файл към изходящо съобщение в gmail. С браузъра Chrome пък можете да изтегляте връзки (линкове) и изображения. Изобщо - много добра и удобна за работа интеграция между хардуер и софтуер. Ако добавим и поддръжката на легендарния цифров писец на Samsung S Pen (продава се отделно), със Z Fold4 получаваме работна среда, съчетаваща добри качества на PC-тата и от мобилните устройства.

Своята добра роля изпълнява и режимът Flex, който оптимизира приложенията за работа със сгъваеми екрани, като "качва" съдържанието горе, а оставя контролите в долната част на частично сгънатия екран. Тази функционалност беше отлична и досега, но с Galaxy Z Fold4 просто изгрява с потенциала си. Ще кажем накратко, че комбинацията от 7,6-инчов екран с оптимизирани за него приложения напълно "променя играта" откъм лекотата на работа. Специално внимание в този смисъл заслужават видеоразговорите с Google Meet, навигацията в Google Maps и гледането на видео в YouTube, които сериозно надграждат прословутото "потребителско изживяване".

Накратко, Samsung Galaxy Z Fold4 е сериозен, мощен телефон, предназначен за хора, които ще оценят възможностите за мултитаскинг и иновативната конструкция.

Още от Джаджи


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички

Най-четени новини


виж всички