Забиха ли САЩ последния пирон в ковчега на Huawei?


Забиха ли САЩ последния пирон в ковчега на Huawei?
Снимка: Huawei

11348

САЩ наложиха нови ограничения на китайския технологичен производител Huawei, с които на практика му отрязаха достъпа до пазара на мобилни процесори.

След като още преди година лиши Huawei от възможност за директно сътрудничество с американски компании, Вашингтон вече ще изисква и всеки производител на чипове по света, който използва технологии и оборудване от САЩ и някои западни страни, да спазва условията по лиценз, който забранява сътрудничество с китайците, пише bTV.

Това директно отказа основния партньор на компанията – Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), с чиято помощ Huawei произвеждат собствените си процесори Kirin. Преди дни директорът на потребителското звено на Huawei Ричард Ю призна, че заради липсата на нови доставки от подизпълнителите, производството на интегрирани системи за смартфони ще спре на 15 септември. Освен това, САЩ включиха в санкционния списък 38 свързани с Huawei компании – с мотива, че чрез тях може да се заобикалят ограниченията.

Какво следва?

В момента се реализира възможно най-лошият сценарий за китайската компания – на практика никой производител с американско оборудване не иска да работи с тях под страх от санкции. Според MSNBC опциите са ограничени – съвместими с настоящите устройства и операционна система са чиповете на китайците Unisoc, тайванците от Mediatek и корейците от Samsung.

Unisoc произвеждат слаби процесори за скромни устройства от най-нисък клас, Mediatek също разчитат на TSMC като подизпълнител и може да не поемат риска да разгневят САЩ, а Samsung са основен конкурент на Huawei и е малко вероятно да влязат в ролята на спасител.

Facebook също се отдръпна от Huawei

Анализатори посочват като алтернативни варианти проекти с отворен код около архитектурите MIPS и RISC-V, които да заменят водещата в момента ARM (тя присъства във всички актуални смартфони). Те обаче нямат капацитета да покрият изискванията дори на най-базовия съвременен смартфон. Ако заложат на този вариант, на Huawei ще са нужни години преди да имат наистина висококачествен мобилен процесор с адекватна софтуерна поддръжка, предупреждават експерти.

Наскоро се появиха поредните спекулации, че Huawei подготвя процесор без никакви американски технологии. По-късно тези твърдения бяха категорично опровергани от източници от китайската компания. Експерти се съмняват, че Huawei могат сами бързо и лесно да затворят целия цикъл на производство на компонентите, необходими за изграждането на интегрирани мобилни системи.

Всичко това усложнява все повече ситуацията на компанията, която през тази година се превърна във водещия производител на смартфони в световен мащаб. Huawei е новият лидер при смартфоните

Как стигнахме дотук?

Всичко това е продължение на забраните към Huawei и други китайски технологични компании, наложени от администрацията на Доналд Тръмп.

Причината за търговската атака към китайския производител е желанието на САЩ да ограничи въвеждането на 5G технологията на компанията, а ефектите на новите ограничения ще намалят и амбициите ѝ за голям пазарен дял на 5G станциите. "Не искаме тяхното оборудване в САЩ, защото те ни шпионират", заяви Тръмп в интервю за Fox News.

Това е поредният епизод от търговската война между САЩ и Китай, която обхваща разнообразни икономически, технологични и геополитически спорни въпроси.

Още от Джаджи


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички