Китайски автогигант спира продава коли с гориво


Китайски автогигант спира продава коли с гориво
Снимка: Getty Images/Guliver

2752

Един от най-големите автопроизводители в Китай, държавната Beijing Automotive Group Co (BAIC), обяви, че през 2025 г. спира продажбите на всички коли, чиито двигатели се движат с гориво. Това заяви Сю Хъй, президент на компанията, предаде AFP.

По неговите думи BAIC ще прекрати продажбите на такива автомобили в Пекин през 2020 г., и в цял Китай – през 20205 г. Решението се отнася само до автомобили, които произвежда компанията и то няма да засегне колите, които BAIC произвежда в партньорство с южнокорейската компания Hundai и с германската Daimler. Новината дойде в момент, когато Пекин обсъжда забраната на коли с вътрешно горене в национален мащаб, но дата за пълна забрана на тези машини остава да бъде обявена.

Засега Китай е подготвил комплект от „моркови и тояги“, за да убеди компаниите да произвеждат по-ефективни автомобили и евентуално коли без гориво. Поднебесната империя търси решение за смога, който притиска големите й градове.

През 2019 г. властите ще въведат комплексна квотна система, задължаваща производителите да произвеждат определен минимален брой електромобили. Пекин искаше да въведе налагането на това правило догодина, но отложи с година въвеждането му след като Германия и няколко други държави изразиха загриженост от това.

Но тъй като новата посока на развитие е изяснена, чуждестранните производители на автомобили ускориха плановете си да произвеждат електромобили в Китай.

Volkswagen създава съвместно предприятие с държавните JAC Motors, за да произвежда електрически автомобили с цел да пусне първата електрическа кола на пазара до следващата година.

Американският автомобилен гигант Ford смята, че 70 процента от всички използвани автомобили в Китай ще имат електрически опции до 2025 г. Миналата седмица Ford обяви инвестиция в размер на 756 млн. долара с китайското си съвместно предприятие за производство на електрически автомобили. Volvo планира да въведе първия си 100 процента електрически автомобил в Китай през 2019 година.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички