Обвиниха в измама бившия шеф на Volkswagen

Обвиниха в измама бившия шеф на Volkswagen
Източник: Getty Images/Guliver

Германските прокурори съобщиха, че са повдигнали обвинения срещу бившия главен изпълнителен директор на Volkswagen Мартин Винтеркорн и четирима други мениджъри заради скандала с манипулирането на вредни емисии, наречен „Дизелгейт“.

Те са "обвинени в множество престъпления, като най-сериозното е случая на измама и нарушение на закона срещу нелоялната конкуренция", заявиха от прокуратурата, предаде БГНЕС.

Винтеркорн е набелязан заради ролята си на "гарант" пред властите, че групата не продава засегнати от измамата превозни средства, "дори след като е знаела за незаконните манипулации".

Прокурорите в Брауншвайг съобщиха, че Винтеркорн е знаел за измамния софтуер от 2014 г. насам.

В изявлението на прокурорите се посочва, че на обвиняемите се полага наказание от 6 месеца до 10 години лишаване от свобода, ако бъдат осъдени, и че бонусите, получени от продажби на базата на измамата, могат да бъдат конфискувани.

По-рано бе съобщено, че BMW, Daimler и Volkswagen са нарушили антитръстовите правила. Европейският съюз ги предупреди, че предварително разследване е заключило, че те са се съюзили в заговор да не се конкурират в технологията за контрол на емисиите.

„В резултат на това европейските потребители може да са били лишени от възможността да купуват автомобили с най-добрата налична технология“, заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.