Сериалът "Чернобил" вдигна туризма около бившата централа с 40%

Сериалът Чернобил вдигна туризма около бившата централа с 40%
Източник: Getty Images/Guliver

Сериалът на HBO "Чернобил" постигна невероятен успех, което веднага се отрази на туризма в Украйна и по специално в района на ядрената централа и изоставения град наблизо, предаде Reuters.

Туристически агенции отчитат 40% ръст в резервациите за посещение на мястото след излъчването на поредицата.

През април тази година бяха отбелязани 33 години от катастрофата, предизвикана след неуспешен тест на сигурността в четвърти реактор на ядрената централа, след който облак от радиоактивни частици достигна голяма част от Европа.

Районът около централата носи усещане за постапокалиптична пустош. В Припят, призначният град, който някога е бил дом на около 50 хил. души, работещи предимно в централата, има увеселителен парк с огромно виенско колело, което никога не е било ползвано, тъй като е трябвало да бъде открито на празника на 1 май в годината на катастрофата.

За да видят всичко това с екскурзовод на английски език, туристите са готови да платят по около 100 долара на човек.

Сергей Иванчук, директор на туристическата агенция SoloEast, споделя пред Reuters, че фирмата им наблюдава 30-процентов скок на посещенията в района през май 2019 г. в сравнение с тези от миналата година. Резервациите за юни, юли и август са скочили с 40%, откакто HBO пусна минисериала, казва той.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.