Срокът за позиция по Общата селскостопанска политика изтича


Срокът за позиция по Общата селскостопанска политика изтича
Снимка:

470

България има около един месец, за да оформи окончателно исканията си по Общата селскостопанска политика (ОСП) в периода 2014-2020 година и да ги защитава пред Брюксел. Около това мнение се обединиха участиниците в дискусията „Селското стопанство – проблеми и решения? Европейският бюджет 2014-2020година”.

Директни плащания

Според професор Светла Бъчварова, която е преподавател в Нов български университет, България трябва да иска изравняване на директните плащания до 2014 година. Защото според плановете на ЕС, ако изравняването стане през 2016 година и ако се приеме предложението 30% от средствата по първи стълб (директни плащания) да отиват за екологични мерки, то българските земеделци ще взимат по 26 лева на декар директни плащания през 2014 година, което е толкова, колкото вземаха през 2012 година. С други думи – имаме връщане назад, казва Бъчварова

По думите на евродепутата Ивайло Калфин България в момента промени позицията си и относно предложението да има таван на субсидиите по директните плащания. Все още няма решение как да се определя таванът, но се клони към предложението всяка страна-членка сама да си определя таван. А в момента България иска таванът за една година на директни плащания за един производител да е 500 хил. евро, което подпомага едрите производители.

В България няма определение на „дребен земеделски производител”. А в новата ОСП се предвиждат допълнителни средства за този тип производители. У нас обаче ние не сме сложили стандарт как се определя кой е дребен земеделец – според обработваната площ, според произведената продукция или по друг начин.

Развитие на селските региони

България вече губи доста средства по този втори стълб. И ако нещата не се променят, ще губим и в следващата бюджетна рамка, каза Калфин. Само за миналата година, по думите на директора на Държавен фонд „Земеделие” Румен Порожанов, сме загубили 51 млн. евро.

Участниците в дискусията предложиха и няколко начина за промяна на схемата за усвояване на средства по втори стълб, която сега не е оптимална - насърчаване на хранителната верига за производство на краен продукт, а не износ на суровини, както и повече мерки за енергийната ефективност.

Нови възможности

В момента се обсъжда предложение в новата рамка на ОСП да може да се прехвърлят средства от първи стълб (директни плащания) към втори стълб (развитие на селските региони) и обратното. Засега предложенията варират за възможност да се прехвърлят до 10-15% от средствата по единия стълб към другия и е редно България също да има ясна позиция тук, считат експертите.

Възможност за страната ни е и да се възползваме от предложения за подпомагане на пчеларство, винопроизводство, производство на памук. Тук може да има допълнително субсидиране от ЕС – това е в процес на обсъждане.

До края на февруари или най-късно до месец март Европейският съвет ще вземе решение какъв да е бюджетът на ЕС за периода 2014-2020 година. Засега големите страни-членки искат намаление в бюджета от грубо 100 млрд. евро за тези седем години, което означава, че през 2020 година ЕС ще харчи толкова, колкото през 2007 година, каза Калфин. И съответно за ОСП ще има по-малко пари.

Ивайло Петров

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички