БФБ завърши седмицата на червено


БФБ завърши седмицата на червено
Снимка: Thinkstock

2646

Днес Българската фондова борса записва петото си поредно понижение за тази седмица, като основния индекс SOFIX пада с 1.32% до ниво от 500.98 пункта, а по-време на търговията съвсем за кратко премина и под психологическата граница от 500 пункта.

Оборотът на регулирания пазар достигна обща стойност от 6.2 млн. лева формирани благодарение на големи пакетни прехвърляния с акциите на Велграф Асет Мениджмънт АД, Кепитъл Мениджмънт АДСИЦ, Болкан енд Сий Пропъртис АДСИЦ, Инвестиционна Компания Галата и Булгартабак – холдинг.

Доминиращият цвят сред най-търгуваните позиции днес определено бе червеният. По-сериозни спадове между 3 и 5% записват емисиите на Химимпорт, Трейс груп холд АД, Албена, Проучване и добив на нефт и газ, Зърнени храни и др. До 2% от пазарната си оценка губят привилегированите акции на Химимпорт, Централна кооперативна банка, Синергон холдинг и Първа инвестиционна банка.

На пазара за компенсаторни инструменти компенсаторните записи леко поскъпнаха до ниво от 42.4 стотинки за лев номинал, а боновете за земеделска земя остават на ниво от 52.5 стотинки за един брой.

Европейските капиталови пазари са на път да завършат деня и седмицата с понижение, а американските борси стартират последната си сесия тази седмица колебливо, след силните данни за заетостта съчетани с разочароващи показатели за заплатите в най-голямата икономика в света.

12-16.01.2015 г.

Новата година започна доста зле за Българска фондова борса, която записа поредицата от понижения през миналата седмица. Основните фактори за това продължават да бъдат в сила като сред тях можем да споменем ниската ликвидност, като цяло несигурната обстановка в страната и прибързаните промени в социалното осигуряване, засягащи пенсионните дружества, които са сред основните играчи на Българска фондова борса. Влияние върху родната търговия могат да окажат и външните пазари, имайки в предвид, че българската икономика е експортно ориентирана. Поевтиняването на петрола, който България внася, както и понижаването на лихвите също могат да дадат някакво положително отражение върху цените на акциите у нас.

Днес Националният статистически институт ще публикува данни за вътрешнообщностната търговия и търговията с трети страни съответно за октомври и ноември, а сряда можем да очакваме индексите на потребителските цени за последния месец на миналата година.

В последния работен ден от седмицата Българска народна банка ще ни предостави статистика за платежния баланс, реалния ефективен валутен курс и потока от преки инвестиции към страната за месец ноември, както и данни за външната търговия и международните резерви съответно за октомври и декември.

Началото на годината не бе особено добро за международните финансови пазари, като основна вина за това имаше продължаващият срив на цената на петрола. Сериозен фактор бяха и продължават да бъдат предсрочните избори в Гърция, които предизвикват опасения за бъдещето на страната в еврозоната. Тези загуби, обаче, бързо бяха наваксани като основната причина за оптимизма на инвеститорите отново са очакванията за засилени парични стимули от страна на централните банки. Това ще остане на фокуса на инвеститорите през тази седмица наред с множеството макроикономически данни, които се очакват, като например индексите на цените и индустриалното производство в Европа и САЩ.

www.bulltrend-bg.com

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички