Борсата изпрати годината с активна търговия


Борсата изпрати годината с активна търговия
Снимка:

478

Подобно на вчерашната и последната търговска сесия на Българска фондова борса за годината повиши адреналина на инвеститори и спекуланти.

Борсовият оборот не впечатли със стойността си от 1.2 млн. лева, но отново станахме свидетели на съществено повишение на основния борсов индекс SOFIX, който днес добави още 1.2% към стойността си до 345.5 пункта. Така в последния възможен момент водещият индекс регистрира и най-високото си затваряне за годината, постигайки приличния годишен ръст от малко над 7%.

Борсовият индекс, следящ водещите компании, инвестиращи в имоти – BGREIT – остана абсолютният победител тази година с ръста си от над 55%, въпреки днешния си спад от 0.8% до 79.6 пункта.

Безспорно най-атрактивна днес беше търговията с акциите на Петрол АД. Традиционното изкупуване на акциите на петролния дистрибутор в края на всяка година изстреля пазарната му оценка с 62.5% само за ден – впечатляваща доходност за участвалите борсови играчи и при значителен оборот от над 350 хиляди лева.

С хубаво, но далеч по-скромно дневно поскъпване, в рамките на 5-6%, могат да се похвалят и акциите на Булгартабак холдинг, Българо-Американската кредитна банка, Химимпорт и Фонд имоти.

Акциите на Каолин продължиха, както вчера, да се радват на засилен интерес след новината за предстоящата продажба на компанията на немски купувач и днес добавиха нови 4.5% към стойността си до 3.25 лева за брой.

Не липсваха и губещи акции през днешния ден, като сред тях по-сериозно впечатление направи спадът при Енерго-Про мрежи, Стара планина холд и Софарма, които изтриха по над 3% от пазарните си оценки.

На пазара на компенсаторки беше доста скучно на фона на динамичната изминала година. Поименните компенсационни бонове за земеделска земя затвориха на ниво от малко под 55 стотинки за лев номинал, което е годишно поскъпване от над 82% и някъде по средата между най-ниската и най-високата цена за годината. Компенсаторните записи имаха много вяла година. Такава беше търговията им и днес, а цената им остана малко над 18 стотинки за лев номинал.

 www.bulltrend-bg.com

  • Етикети:

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички