Борсовият данък ще прогони инвеститорите от БФБ


Борсовият данък ще прогони инвеститорите от БФБ
Снимка:

448

Облагането на печалби от сделки, сключени на български регулиран пазар – БФБ София, неминуемо ще доведе до отлив на инвеститори.

Това коментира за Actualno.com Петко Кръстев, председател на "Българската Асоциация на Управляващите Дружества", по повод идеята на финансовия министър Симеон Дянков да обложи печалбите от сделки на фондовата борса.

При положение, че и сега отчитаме спад в броя на сделките на регулиран пазар, с близо 44% за деветмесечието на тази година, спрямо същия период на 2011 г., дори принципното обсъждане на подобен данък е, меко казано, неадекватна стъпка, смята той.

Дори някой да приеме довода, че „щом другите така правят, затова и ние ще го правим”, данъчно натоварване върху българския капиталов пазар, предвид състоянието му и след ефекта на световната финансова криза върху него, ще го направи още по-слабо конкурентен спрямо другите пазари от региона. Така ще се премахне и едно от основните му предимства за евентуалните бъдещи инвеститори и това неизбежно ще повлияе върху решението им къде да инвестират, и дали това да е в български компании, предупреждава експертът.

Без добре функциониращ капиталов пазар не може да има добре функционираща икономика, обръща внимание Кръстев.

Той е категоричен, че за да бъде направена точна оценка от въвеждането на подобен налог, следва да се конкретизира механизма, по който ще работи той – кои финансови инструменти касае, как се определя данъчната основа и т.н.

До момента подобна яснота няма, има само подхвърлени в публичното пространство изказвания и идея, отбелязва финансовият експерт.

Цялото интервю с Петко Кръстев четете в Actualno.com.

 

М. Дачева

  • Етикети:

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички