ЧЕЗ раздвижи борсата


ЧЕЗ раздвижи борсата
Снимка:

497

Борсовата сесия във вторник предложи доста емоции и интересна търговия.

Отново в центъра на вниманието беше аукционът за приватизация на държавното участие в ЧЕЗ Електро България и ЧЕЗ Разпределение България.

Малко изненадващо за мнозина, търсенето и днес беше значително, въпреки неучастието на мажоритарния акционер в лицето на чешката компания ЧЕЗ.

От първото по-малко дружество инвеститорите закупиха по-голямата част от предложените за продажба акции, като за утре остават едва 103 акции, като постигнатите цени бяха малко над минималната. При по-голямата разпределителна компания търсенето надхвърли предлагането, поради което по правилата на аукциона беше определена цена на отсичане от 1431 лева, с което най-големите оферти на купувачите останаха неудовлетворени, а държавата продаде само 313 акции. По тази причина интригата остава за утрешния аукцион, на който ще бъдат предложени 15 237 акции, а инвеститорите ще трябва да наддават отново.

Борсовият оборот в нормалната търговия, извън приватизационната сесия, беше скромен – около половин милион лева, като с най-голям дял в него беше ЧЕЗ Разпределение, чиито акции поскъпнаха с 1% до 1475 лева за брой.

На второ място по оборот бяха книжата на Енерго-Про продажби, където съвсем наскоро държавата също приватизира миноритарното си участие. Пазарната оценка на компанията се повиши с 12.3% до 15.50 лева за брой. Книжата на Енерго-Про мрежи пък добавиха 3.6% към стойността си от вчера до 145 лева за брой.

Не липсваха и губещи позиции. Сред тях се отличи Евро инс, който изтри 6.25% от пазарната си оценка до 75 стотинки за брой. Слаби финансови данни в отчета деветмесечието пък провокираха спад в цената на акциите на Неохим от 3.8% до 26.40 лева за лот.

На пазара на компенсаторни инструменти регистрирахме леко повишение в цените на земеделските бонове до 45.6 стотинки за лев номинал. Същото се отнася и за компенсаторните записи, които достигнаха цени от 16.5 % от номинала.

www.bulltrend-bg.com

 

 

  • Етикети:

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички