Индексите излязоха на положителна територия


Индексите излязоха на положителна територия
Снимка:

453

Борсовата търговия днес не беше особено активна и при символичен оборот от едва 650 хиляди лева, но за сметка на това изведе борсовите индекси на положителна територия.

С най-голям ръст затвори имотният индекс BGREIT, който добави над 1% към стойността си до почти 80 пункта. Представителният SOFIX се повиши с по-скромните 1/3 от процента до малко над 329 пункта.

Най-оборотната емисия днес беше тази на най-новата компания, чиито акции бяха регистрирани за търговия на БФБ, а именно популярната куриерска компания Спиди АД. Във втория й ден на търговия по позицията се сключиха сделки за близо 150 хиляди лева, като цената остана 51.50 лева за брой.

В ранната търговия станахме свидетели на плахо изкупуване на акциите на ЧЕЗ Разпределение България, които поскъпнаха до 1610 лева за брой, нареждайки се на второ място по оборот за деня.

След новината за договорения значително по-евтин руски природен газ от догодина, акциите на Неохим се изстреляха с 8.6% до 29 лева за брой. Основна суровина за торовото производство на компанията е именно природния газ и при спад в цената му от около 20% се предполага значителен ръст на печалбата на димитровградския завод догодина.

Сред останалите поскъпващи позиции днес внимание заслужават акциите на М+С хидравлик, Алкомет и Стара планина холд.

На обратния полюс бяха книжата на Първа инвестиционна банка, които се обезцениха с 4.5% до 1.45 лева за брой. Продължава и сривът на акциите на Оловно-цинковия комплекс в Кърджали, които днес изгубиха още 26.7% от стойността си до 22 стотинки за брой.

На пазара на компенсаторни инструменти не се случи нищо ново. Активно се търгуваха само боновете за земеделска земя. Собствениците си смени номинал от 419 хиляди лева при средна цена от 48.4 стотинки.

 www.bulltrend-bg.com

  • Етикети:

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички