Книжата на Булгартабак поскъпнаха осезаемо


Книжата на Булгартабак поскъпнаха осезаемо
Снимка:

368

След дългите почивни дни БФБ стартира седмицата в спокойно темпо с лек позитивен оттенък. Същото се наблюдава и на международните пазари, където песимизъм и оптимизъм водят тежка борба, без някоя от двете страни да взема превес.

Все пак търговската сесия донесе известни емоции, най-вече благодарение на търговията с двете основни дъщерни предприятия на Булгартабак холдинг – София БТ и Благоевград БТ.

Приватизацията на тютюневия холдинг вече започва да дава резултати и това е видно от финансовите отчети на двете дружества за първото тримесечие на годината.

Впечатляващият ръст на продажбите и още по-впечатляващото подобрение на рентабилността на двете дружества явно изненадаха позадремалите спекуланти и инвеститори, които се надпреварваха да наддават за акциите им. Това бе причината емисиите на София БТ и Благоевград БТ да се наредят сред най-търгуваните за деня, а едновременно с това пазарните им оценки се повишиха, съответно с 16,9% и 15%, дневно поскъпване, на което отдавна не сме били свидетели при някоя от по-ликвидните емисии, представени на БФБ.

Продължава и стабилното търсене на акции на Еларг фонд за земеделска земя, които поскъпнаха с 2% до 1,27 лева за брой. Също с 2% ръст се отличиха и книжата на Софарма. Силно се представиха и акциите на ЕМКА, чиято цена се изстреля с над 7% нагоре до 1,50 лева.

Сред водещите емисии две бяха тези, които регистрираха по-отчетливо поевтиняване. Борсовата оценка на Зърнени храни България, част от групата на Химимпорт, продължава да се срива, губейки нови 9% от стойността си до 20 стотинки за брой – нов исторически минимум, след дебюта на компанията на БФБ преди малко повече от 4 години на цена от 4,50 лева за акция. С поевтиняване от 2,3% Индустриален холдинг България беше втората най-губеща ликвидна емисия за деня.

При компенсаторките наблюдавахме разнопосочни движения. Поименните бонове, отново при голям инвеститорски интерес, поскъпнаха до 49 стотинки, докато записите поевтиняха до 16 стотинки.

 www.bulltrend-bg.com

  • Етикети:

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички