Колебливи настроения на пазарите в Европа и основно ръстове на БФБ


Колебливи настроения на пазарите в Европа и основно ръстове на БФБ
Снимка: iStock/Guliver

5901

Колебливи останаха настроенията на капиталовите пазари в Европа след края на великденската ваканция.

Понижението на цената на петрола неизбежно се отрази на стойностите на книжата от енергийния сектор, а инвеститорите са в очакване на речта на председателя на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелан, която трябва да се състой по-късно днес.

На Българска фондова борса (БФБ) главните показатели застанаха основно на положителна територия. С най-голямо повишение от 0,31% приключи следящия дружествата инвестиращи в недвижими имоти BGREIT, а общият дневен оборот достигна 650 хил. лева.

Пакетни прехвърляния изведоха позициите на “Синтетика“ и “Сила холдинг“ на първите места по оборот със сумите от 189 и 65 хил. лева.

С изтъргувани обеми между 20 и 50 000 лева в отрицателния сектор със загуба в пазарните нива до 1% застанаха “Албена“, “Холдинг нов век“ и “Албена инвест холдинг“, докато емисията на “Булгартабак-хилдинг“ изтри 13,25% от пазарната си капитализация и приключи деня на ниво от 37,30 лева за брой ценна книга.

Множество емисии от отличиха с покачване в борсовите си стойност. Между 1 и 2,5% към цената си добавиха позициите на “Биовет“АД, “Болкън едн сии пропъртис“АДСИЦ, “Адванс терафонд“АДСИЦ, ПИБ, “Химимпорт“АД и други.

От сегмента за компенсаторни инструменти участие записаха единствено боновете за земеделска земя със сумата от 13 хил. лева, като приключиха деня с леко отстъпление от 1,17% до цена за последна сделка от 67,50 стотинки за лев номинал.

http://www.bulltrend-bg.com

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички