Нови правила за търгуване с акции на БФБ


Нови правила за търгуване с акции на БФБ
Снимка:

898

С промените в Правилника за дейността на Фондовата борса свързани със структурата на пазарите, регистрираните емисии се разпределят по нов начин на пазари и пазарни сегменти.

На основния пазар на борсата ще има седем сегмента.

Два от тях "Premium" със седем емисии и "Standard" - с 80 емисии, са за акции.

Сегментът за дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) е със 70 емисии, този за облигации - 56 емисии , а за колективни инвестиционни схеми - 47 емисии.

Сегментът за компенсаторни инструменти ще бъде с три емисии, а този за структурирани продукти - две емисии. Алтернативният пазар на борсата ще бъде с 241 емисии акции от по-неликвидни дружества, уточни БТА.

Европейските капиталови пазари регистрираха леки покачвания днес, обнадеждени от очаквания положителен доклад за най-голямата световна икономика.

С повишения между половин и 1% се разписаха индексите на Българска фондова борса в днешната сесия, като единствено BG40 загуби от вчерашните си позиции 0.61%, посочват в дневния си анализ Бултренд Брокеридж.

Дневният оборот достигна почти 2 милион лева, като за една четвърт от него допринесе сделка с книжата на производителя на пластмасови изделия - Химснаб България.

Сред най-търгуваните се наредиха книжата на Булгартабак-холдинг.

От капитала на дружеството бяха прехвърлени акции на стойност 225 хиляди лева, като пазарната им оценка се повиши с 1.26% и достигна до 32.96 лева цена за последно сделка.

Обикновените акции на Химимпорт, Еларг фонд за земеделска земя, Енемона и Албена инвест холдинг добавиха между 2 и 5% към борсовите си стойности.

След активна търговия, но без промяна в пазарната капитализация Оргахим също допринесе за оборота, добавяйки близо 300 хиляди лева, като акциите бяха прехвърляни на цена от 90 лева за брой.

При висок обем от над 200 хиляди лева, понижение от цели 13% записаха книжата на Топливо, като приключиха на цена от 1.62 лева.

На пазара на компенсаторни инструменти, боновете за земя се покачиха до 34.7 стотинки за един лев номинал, докато записите отново поевтиняха до 0.16 лева за брой.

 

  • Етикети:

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички